Nieuwe Handreiking integriteit politieke ambtsdragers

Nieuwe Handreiking integriteit politieke ambtsdragers

08 april 2016

Integriteit heeft alles te maken met de kwaliteit van het openbaar bestuur. Ook kan integriteit het vertrouwen van de burgers in hun overheid maken of breken. De overheid moet dus prioriteit geven aan integriteit, temeer omdat zij werkt met publieke middelen en op veel terreinen een monopoliepositie heeft. Tegelijkertijd staat de integriteit van politieke ambtsdragers onder druk, wat vooral het gevolg is van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. Zo zijn het publieke en het private domein meer met elkaar verstrengeld geraakt, is er een zakelijke lobby vanuit de samenleving, neemt de rol van de participerende burger aan het bestuur toe en krijgt het overheidsmanagement bedrijfseconomische normen opgelegd.

Het IPO heeft samen met de VNG, de Unie van Waterschappen en het ministerie van Binnenlandse Zaken een Handreiking integritiet van politieke ambtsdragers opgesteld. Zij willen hiermee gemeenten, provincies en waterschappen stimuleren en ondersteunen bij hun inspanningen om de bestuurlijke integriteit te versterken. De handreiking is bedoeld voor elke politieke ambtsdrager. De primaire verantwoordelijkheid voor integriteit ligt bij elke gemeente, provincie en waterschap afzonderlijk maar voor alles bij elke ambtsdrager persoonlijk.

In 2015 zijn nieuwe modelgedragscodes integriteit tot stand gekomen: een modelgedragscode integriteit voor volksvertegenwoordigers en een voor bestuurders van overheden. Als gevolg hiervan is laatste editie van de Handreiking geactualiseerd.