Drie Utrechtse wetenschappers krijgen beurs voor onderzoekservaring in buitenland

Utrecht, 08 april 2016

Jonge onderzoekstalenten ontvangen Rubiconbeurs NWO

Drie Utrechtse wetenschappers krijgen beurs voor onderzoekservaring in buitenland

Samenvatting

Drie Utrechtse wetenschappers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Rubiconbeurs. De pas gepromoveerde onderzoekers kunnen met deze beurs onderzoekservaring opdoen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

De Utrechtse onderzoekers kunnen met hun beurs tot maximaal 24 maanden onderzoek doen in het buitenland. Deze ervaring is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv. De hoogte van de beurs is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

In totaal heeft NWO in deze ronde 17 Rubiconbeuzen toegekend. Deze jonge wetenschappers ontvangen de beurs vooral vanwege de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van hun wetenschappelijke werk en die van het gastinstituut.

De gehonoreerde voorstellen in Utrecht zijn de volgende:

Fans of Rolling Stones: Unravelling the evolution and avulsion mechanisms of debris-flow fans Tjalling de Haas -> Durham University, Verenigd Koninkrijk, 24 maanden Puinstromen zorgen jaarlijks voor slachtoffers en schade op puinwaaiers in berggebieden. Met nieuwe numerieke experimenten en velddata zal De Haas de oorzaken van puinstroomverleggingen onderzoeken en een voorspellend model bouwen. Hiermee kunnen toekomstige risicogebieden worden voorspeld en rampen worden voorkomen.

Something old, something new: Habit Reversal Training for obsessive-compulsive disorder Marieke Toffolo -> University of California, Verenigde Staten, 24 maanden Het hebben van een dwangstoornis (OCS) zorgt voor ernstig verlaagde kwaliteit van leven en huidige therapieen zijn niet effectief genoeg. Toffolo zal een nieuwe therapie testen die er direct op gericht is om dwangmatige gewoontes in OCS te doorbreken.

The role of vascular amyloid b in hemorrhage formation Susanne van Veluw -> Massachusetts General Hospital / Harvard Medical School, Verenigde Staten, 24 maanden In de hersenen van dementiepatienten stapelt het eiwit amyloid zich dikwijls op in kleine hersenvaten. Ook hebben deze patienten vaak mini-hersenbloedingen. Van Veluw gaat na of vasculair amyloid hier een directe oorzaak van is of niet.