Dr. Lou Spronck Limburger van Verdienste

Gouverneur drs. Theo Bovens overhandigde vrijdag 8 april 2016 de provinciale onderscheiding `Limburger van Verdienste' aan de heer dr. Lou Spronck uit Maastricht. Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten deze onderscheiding aan de heer Spronck toe te kennen uit waardering voor zijn langdurige en bijzondere verdiensten op literair gebied en zijn inzet voor de cultuurhistorie van Limburg.

"Dames en heren, een taalvorser noemen we een Neerlandicus, een geschiedenisvorser een historicus, maar voor een Limburg-kenner en beoefenaar van de Limburgse taal hebben we geen naam. Of misschien toch wel, en wel een `Lou Spronck'. Want in die sectoren - in onze cultuur en taal - en in hun onderlinge combinaties, heeft hij zich zijn hele leven bewogen; beweegt hij zich nog steeds. Geen organisatie, of instelling in Limburg op die gebieden, of hij was er ooit bij betrokken en ondanks zijn respectabele leeftijd, blijft hij er bij betrokken.", zo sprak gouverneur Bovens voorafgaand aan de overhandiging van de `Limburger van verdienste'.

Lou Spronck heeft zich in de afgelopen decennia ingespannen voor Limburg op het terrein van taal, cultuur en historie. Hij publiceerde over geschiedenis, literatuur, dialect en volkskunde van vooral de negentiende eeuw. Vanaf 1959 is hij lid van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en heeft hij zich op meerdere fronten zowel bestuurlijk als vakinhoudelijk verdienstelijk gemaakt. In 2011 was Lou Spronck oprichter van de Commissie Limburgse Literatuurgeschiedenis; sindsdien is hij voorzitter van deze commissie. In het najaar van 2016 verschijnt een door de Commissie Limburgse Literatuurgeschiedenis geinitieerde en samengestelde publicatie Geschiedenis van de literatuur in Limburg.

In 2009 promoveerde Lou Spronck aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift Theodoor Weustenraad (1805-1849) en de `Percessie van Scherpenheuvel'.

In 1976 was Lou Spronck een van de samenstellers van Mosalect, een bloemlezing uit de Limburgse dialectliteratuur uitgegeven door Veldeke Limburg. Hij heeft in diverse Jaarboeken van Veldeke Limburg gepubliceerd. Ook aan de uitgaven van de Veldeke Krink Mestreech: de bloemlezing Boeket Mestreechs en het boekje over de taalkundige Endepols, verleende hij zijn medewerking. Daarnaast was Lou Spronck docent van de Lieergang Limburgs, een gezamenlijk initiatief van Veldeke Limburg, de Raod veur 't Limburgs en het Huis voor de Kunsten.

Hij was verder onder meer vicevoorzitter van de Bestuurscommissie Gemeentelijke Archiefdienst en Stadsbibliotheek, secretaris-penningmeester van de Stichting Frans Erensprijs en voorzitter van de Programmaraad Omroep Limburg.

Daarnaast verleende hij zijn medewerking aan diverse radio-uitzendingen. Onder andere in programma's als Van Taol naar Taal, Limburg in de 19e eeuw en Plat-eweg.