Amsterdam is nieuwe innovatiehoofdstad van Europa

Nieuwsbericht | 08-04-2016 | 17:41

Amsterdam, de locatie van het Nederlands EU-voorzitterschap, is de nieuwe innovatiehoofdstad van Europa. EU-commissaris Carlos Moedas (Onderzoek) maakte dat vrijdag bekend in Brussel.

Aan de titel is 950.000 euro verbonden. Om de twee jaar wordt een nieuwe innovatiehoofdstad uitgeroepen. Amsterdam was genomineerd voor zijn benadering van slimme groei, start-upbedrijven, leefbaarheid en digitale sociale innovatie. Twee jaar geleden werd Barcelona uitgeroepen tot de eerste `iCapital'.

Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen stonden ook op de shortlist. Turijn won de tweede prijs, 100.000 euro en Parijs, dat derde werd, mag 50.000 euro besteden. Steden met meer dan 100.000 inwoners mogen meedoen.

`Holistische visie in en op de stad'

Moedas zei dat Amsterdam de titel krijgt vanwege zijn ,,holistische visie in en op de stad''. Robert-Jan Smits, die bij de Europese Commissie de afdeling leidt die de prijs heeft ingesteld, feliciteert Amsterdam.

,,De stad faciliteert innovatie op vele manieren waarbij openheid, creativiteit, pragmatisme en samenwerking vooropstaan. Dat zien we bijvoorbeeld terug in het grote aantal start-ups, hightechbedrijven, de twee topuniversiteiten en het science center NEMO.