Voormalige ambtswoning commissaris van de Koning geopend


09 april 2016 - Nieuwsartikel

Het Huis Barnaart in Haarlem is vandaag, 9 april, officieel geopend en is vanaf nu geregeld toegankelijk voor publiek.

Rijksmonument Huis Barnaart opent na een restauratie van 2 jaar weer de deuren. Vandaag gebeurde dat in stijl met Johan Remkes, commissaris van de Koning van Noord-Holland. Een paar van zijn voorgangers woonde in Huis Barnaart: het vroeg-19e eeuwse pand was tussen 1880 en 1940 de dienstwoning
van de commissarissen des Konings en der Koningin. Nog tot 2002 was de provincie Noord-Holland eigenaar van Huis Barnaart, daarna is het verkocht aan Vereniging Hendrick de Keyser.

Omdat de provincie overtuigd is van de grote cultuurhistorische waarde van het herenhuis, droeg ze bij aan de restauratie en onderhoud van Huis Barnaart. Ook al behoort dit niet tot de kerntaken van de provincie.

Huis Barnaart is een bijzonder herenhuis, gebouwd in neoclassicistische stijl. Het interieur van het pand is een van de eerste in Nederland in Empirestijl, de stijl van Napoleon Bonaparte. De provincie heeft diverse empiremeubelen geschonken voor in het Huis Barnaart.

Vereniging Hendrik de Keyser opent in de toekomst regelmatig de deuren van Huis Barnaart voor publiek. Dit wordt bekend gemaakt via hun website.



Huis Barnaart in Haarlem - Foto Arjan Bronkhorst

Huis Barnaart in Haarlem - Foto Arjan Bronkhorst

De Gouden Salon in Huis Barnaart - Foto Wereldwijze Fotografie

De Gouden Salon in Huis Barnaart - Foto Wereldwijze Fotografie

Huis Barnaart - Foto Wereldwijze Fotografie

Huis Barnaart - Foto Wereldwijze Fotografie

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel