Cybercriminaliteit: lucratief voor criminelen


maandag, 11 april 2016

Cybercriminaliteit: lucratief voor criminelen We lezen in de kranten dat Nederlandse bedrijven maar liefst 10 miljard euro mislopen door cybercriminaliteit. Het leven van een cybercrimineel is nog altijd behoorlijk lucratief. Bedrijven, zakelijke dienstverleners, banken etc. lopen risico en u
als consument loopt ook risico. Wij willen u niet bang maken maar wel wijzen op zorgvuldig manoeuvreren op de digitale snelweg.

Digitale criminaliteit is de snelst groeiende `tak van sport' binnen de criminele wereld. Deze slimme mannen en vrouwen sturen u e-mails afkomstig van een ogenschijnlijke betrouwbare instantie zoals uw gemeente, uw bank of een supermarkt. In het bericht vragen zij om persoonlijke gegevens,
inlognaam en wachtwoorden. Met een druk op de knop geeft u de criminelen de beschikking over uw persoonlijke gegevens en kunnen zij aan de slag. Bijvoorbeeld met het leeghalen van uw bankrekening.

Voorkomen is beter dan genezen
Voorkom dat u slachtoffer wordt van internetcriminaliteit en neemt u de volgende maatregelen in acht:
- Wees zelf altijd kritisch op e-mails!
- Onthoud: een bank of overheidsinstantie zal nooit om uw pincode of inlogcodes vragen via een e-mail; geef deze dus niet af!
- Controleer of u in een veilige betaalomgeving zit. U herkent dat aan de volgende aspecten:
o Kijk naar het webadres. Begint het met https://? Dan kan het duiden op een veilige omgeving. http:// dus niet!
o Er loopt een groene balk mee in de adresbalk. Wacht tot deze helemaal is `volgelopen', want daarmee start er een beveiligingsprogramma van de bank of andere instantie. Typt u zonder de groene balk geen gegevens in!
o Staat er een slotje in de adresbalk? Dat is ook een teken van een veilige omgeving.
- Zorg dat de beveiliging op uw computer actueel is.
- Zorg ervoor dat de automatische update aanstaat. Hiermee kunnen eventuele lekken, waar cybercriminelen dankbaar gebruik van maken, gedicht worden.
- Verander regelmatig uw wachtwoorden, bedenk sterke wachtwoorden en bescherm deze goed! Wachtwoorden zijn de sleutels voor criminelen om uw identiteit aan te nemen zodat zij met een creditcard op uw naam gaan winkelen!

Blijft u vooral lekker surfen op internet en neem de veiligheidsmaatregelen ter harte!

Meer informatie
Op de website www.waarschuwingsdienst.nl van de overheid vindt u meer achtergrondinformatie over het beveiligen van uw computer. Achtergrondinformatie en tips over veilig bankieren vindt u op de website www.veiligbankieren.nl.

Tot slot: op deze vier voorlichtingsbijeenkomsten zijn ook de banken aanwezig. Zij kunnen u alles vertellen over veilig bankieren. U bent van harte welkom!
Tweeten