Actieweek voor Veilige Publieke Taak Raadsleden


DEN HAAG -Raadsleden, burgemeesters en wethouders, allemaal zogeheten ambtsdragers met een publieke taak, moeten hun werk ongestoord kunnen uitvoeren. Geweld, agressie en bedreigingen tegen politieke ambtsdragers is onacceptabel. Om dit onder de aandacht te brengen organiseert het Openbaar
Ministerie van 11 tot en met 15 april de Week van de Veilige Publieke Taak 2016.

Als publieke dienstverleners vanwege het uitoefenen van hun functie te maken krijgen met agressie en geweld verhoogt het Openbaar Ministerie de strafeis. De ernst van het feit wordt dan als 200 procent zwaarder beoordeeld. Volgens de Eenduidige Landelijke Afspraken tussen politie en OM zal de
officier van justitie bij geweld tegen mensen met een publieke taak de verdachte ter verantwoording roepen voor de rechter, zal de eventuele schade zoveel mogelijk worden verhaald op de dader en worden slachtoffers zo optimaal mogelijk geinformeerd.

Ondermijnend effect
Aandacht voor het thema agressie, geweld en bedreiging van raadsleden is voor Raadslid.Nu een belangrijk punt van zorg. Agressie, geweld en bedreiging van raadsleden is namelijk voor zeven procent van de raadsleden een overweging om zich bij de volgende raadsverkiezingen niet meer opnieuw te
kandideren voor een nieuwe raadsperiode, zo bleek uit de enquete die Raadslid.Nu twee maanden geleden presenteerde. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk heeft toen opnieuw gewaarschuwd voor het ondermijnende effect van agressie, bedreiging en geweld tegen raadsleden en overige
publieke ambtsdragers. "Bedreigingen, bekladdingen, auto's in de brand steken, het kan echt niet. Blijf met je poten van onze politici af", zei Plasterk daarover bij de NOS.

Stappenplan
Raadsleden die te maken krijgen met agressie, geweld of bedreigingen doen er verstandig aan het volgende stappenplan te volgen:

1. Informeren van de burgemeester of griffier; ook burgemeester kan aangifte doen namens het raadslid;
2. Altijd aangifte doen bij de politie; politie is verplicht om in actie te komen;
3. Afspraken maken over woordvoering media;
4. Afhankelijk van de aard van de bedreiging, in overleg met de politie bescherming organiseren;
5. In geval van (be)dreiging gemeenteraad, fractie of presidium informeren en bespreken hoe verder.

Hulpmiddelen
Raadsleden die slachtoffer zijn van agressie, geweld of bedreigingen kunnen gebruik maken van een aantal hulpmiddelen om hiermee om te gaan:

* Vertrouwenslijn: De Vertrouwenslijn werkt samen met Raadslid.Nu en biedt een luisterend oor, geeft advies, ondersteuning en een handelingsperspectief. De lijn is te bereiken via 0800-2800200.
* Instituut voor Psychotrauma: Het IVP biedt acute gespecialiseerde ondersteuning waarop dag en nacht beroep kan worden gedaan. Het alarmnummer van het IVP is te bereiken via 0418-683444.
* Agressievrij Werk: Op de website Agressievrijwerk van het ministerie van Binnenlandse Zaken is allerlei informatie te vinden over agressie op de werkvloer en wat te doen als er een incident plaatsvindt.
* Raadsleden en Veiligheid: Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is kennispartner van Raadslid.Nu en heeft een speciale website voor raadsleden over het onderwerp veiligheid.



Raadslid.Nu zal tijdens de Week van de Veilige Publieke Taak 2016 uitgebreid aandacht besteden aan deze voorzieningen om dit onder de aandacht te brengen van raadsleden.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 11 april 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en LinkedIn.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!