Nieuwegein positief uit onderzoek over eigen bijdrage zorg


Nieuwegein positief uit onderzoek over eigen bijdrage zorg

Pagina opties

*
Druk op de print knop van uw browser om af te drukken.
* Deze pagina doorsturen
* Facebook
* Twitter

maandag, 11 april 2016

Binnenlands Bestuur, het vakblad voor gemeenten, onderzocht bij diverse gemeenten hoe zij omgaan met de eigen bijdrage. Vanwege de hoogte van de eigen bijdrage blijkt namelijk dat een kwart van de zorgbehoevenden van de zorg afziet. Het gevolg daarvan is dat mensen die echt hulp nodig hebben
buiten beeld raken en mogelijk in een isolement terecht komen. De gemeente Nieuwegein wil dit voorkomen en heeft om die reden de eigen bijdrage verlaagd. Volgens het artikel in Binnenlands Bestuur is Nieuwegein een uitzondering ten opzichte van andere gemeenten.

De gemeente Nieuwegein heeft de hoogte van de eigen bijdragen voor begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf per 1 januari 2016 verlaagd.

Inwoners die Wmo-ondersteuning via de gemeente ontvangen, hebben daar eind vorig jaar een brief over ontvangen.

Daarnaast is er aandacht aan besteed in de Molenkruier en op de website: www.nieuwegein.nl/eigenbijdragewmo. Concreet betekent deze maatregel dat de eigen bijdrage per 1 januari 2016 is teruggebracht naar het niveau van 2014.

Compensatie

Voor inwoners die in 2015 een hogere bijdrage hebben betaald ten opzichte van 2014, gaat de gemeente na hoe dit kan worden gecompenseerd. Indien u in 2015 meer eigen bijdrage heeft betaald dan in 2014, vraagt de gemeente u een kopie op te sturen van uw CAK rekeningen over 2014 en 2015. Dit kan
per post of per e-mail. De e-mail kunt u sturen aan: mao.wmo@nieuwegein.nl. Per post kunt u het volgende adres gebruiken:
Gemeente Nieuwegein
t.a.v. Backoffice Wmo
Antwoordnummer 1374
3430 VB NIEUWEGEIN.

Vertraging CAK

Het komt soms voor dat inwoners voor de eigen bijdrage een hogere factuur hebben ontvangen dan gebruikelijk. In zo'n geval moet door het CAK de eigen bijdrage opnieuw berekend worden. De factuur betreft dan vaak bijdragen uit eerdere perioden die bij elkaar een flink bedrag kunnen vormen. In
zo'n geval is het mogelijk om een betalingsregeling af te spreken met het CAK. Een betalingsregeling is kosteloos. Informatie hierover vindt u op de site van het CAK onder het kopje `betalingsregeling'.