Informele bijeenkomst Raad Algemene Zaken

Nieuwsbericht | 06-04-2016 | 19:35

Op 11 en 12 april 2016 is de Raad Algemene Zaken in Amsterdam. Tijdens deze informele vergadering zijn er twee werksessies. De eerste sessie gaat over het voorbereiden van en opvolging geven aan de conclusies van de Europese Raad. De tweede sessie gaat over de vraag hoe het Meerjarig Financieel Kader (MFK) in de toekomst te moderniseren.

Tijdens het voorzitterschap van de Raad voor de Europese Unie vraagt Nederland in de Raad Algemene Zaken aandacht voor:

* Bevordering van samenhang tussen de Raden van ministers en de Europese Raad van regeringsleiders. Nederland wil dat ook in Europa ` afspraak is afspraak' geldt. Afspraken die door regeringsleiders gemaakt worden moeten nagekomen worden.

* De rechtsstaat en fundamentele rechten in Europa. Nederland wil mogelijke tekortkomingen van lidstaten beter bespreekbaar maken.

* Hervorming van de Europese meerjarenbegroting en effectieve besteding van Europees geld. Nederland kijkt vooruit naar de periode na 2020.

* Meer betrokkenheid van burgers bij Europa. Nederland wil dat EU-instellingen veel duidelijker laten zien hoe ze besluiten nemen.

* Betere Europese regels, meer transparantie over het EU-beleid en grotere invloed van de lidstaten op de Europese agenda.