Concept huishoudelijk reglement van 50PLUS gereed

Het concept huishoudelijk reglement van de politieke partij 50PLUS is gereed. Tot 1 mei kunnen amendementen worden ingediend. De vaststelling van het reglement gebeurt in de algemene vergadering van zaterdag 4 juni.

Bij de behandeling van de statuten op de algemene vergadering op 12 december 2015 is besloten de inwerkingtreding ervan pas te doen plaats vinden na de vaststelling van een huishoudelijk reglement. De leden is nu ter amendering een concept aangeboden.

Amendementen kunnen tot 1 mei worden ingediend. Dat kan per post naar postbus 292, 2501 CG Den Haag of per mail naar alv@50pluspartij.nl. Alle amendementen dienen wel ondertekend te worden door het lid. Klik HIER voor de link naar het formulier.

Het hoofdbestuur zal de ingediende amendementen van een preadvies voorzien. De verzamelde amendementen met preadviezen horen bij de stukken voor de algemene vergadering van 4 juni 2016, die rond 20 mei 2016 openbaar zullen worden.

Het concept huishoudelijk reglement is voorbereid door een reglementencommissie. Dit concept is met de commissie en het hoofdbestuur besproken. Dat heeft geleid - met grote waardering voor het aangeleverde stuk - tot een aanpassing op sommige punten.

De secretaris van hoofdbestuur 50PLUS, Hylke ten Cate, wijst in zijn bericht aan de leden op een aantal aandachtspunten:

1. De uitwerking voor de benodigde partijorganisatie voor deelname aan gemeenteraadsverkiezingen is nu achterwege gelaten. Gelet op de kandidaatstelling voor de gemeenteraden op maandag 5 februari 2018 kan de wijziging van het huishoudelijk reglement op dit punt aan de orde komen op een

volgende algemene vergadering. 2. Kandidaatstelling voor betreffende besturen op voordracht van hoofdbestuur dan wel afdelingsbestuur.

3. Omdat de verplichte accountantsverklaring (eis subsidiegever ministerie van Binnenlandse Zaken) een oordeel uitspreekt over zowel de rechtmatigheid als de doelmatigheid is een kascommissie of financiele commissie overbodig. Bovendien zou dan ook de procedure bij verschillende oordelen

moeten worden uitgewerkt.

4. Het hoofdbestuur is naar de algemene vergadering en de subsidiegever verantwoording schuldig over de gang van zaken. In uitzonderlijke gevallen zou het hoofdbestuur het recht moeten hebben een afdelingsbestuurder uit de functie te kunnen zetten zonder tot een schorsings- of

royementsprocedure tegen het individuele lid te moeten overgaan. Er wordt met de notaris overlegd, of dit kan zonder in strijd te komen met boek 2 van het burgerlijk wetboek.

5. Bij het ontstaan van vacatures in een bestuur (hoofdbestuur of afdelingsbestuur) moest een procedure worden gemaakt voor tussentijdse opvolging.

6. Er zijn provinciegrens overschrijdende Waterschappen. De provincie waarin de zetel van een Waterschap is gevestigd, is bepalend voor de totstandkoming van kandidatenlijst en programma.

7. Bij deelname aan verkiezingen onder de naam 50PLUS moet het hoofdbestuur volgens artikel H3 van de kieswet goedkeuring geven aan de gespecificeerde kandidatenlijst. 8. Uitwerking van onverenigbaarheden in artikel 7 verdient aandacht. Zo zou een afdelingsbestuurslid tussentijds Statenlid

kunnen worden. Dan moet die kiezen tussen politiek of vereniging.