Twee aanhoudingen tijdens integrale controle


Twee aanhoudingen tijdens integrale controle

Laatste update:
12-04-2016 | 13:42

Amsterdam - De politie heeft maandag 11 april samen met een aantal ketenpartners tussen 11.00 en 14.00 uur een integrale controle gehouden in Amsterdam Oost. Vijf ondernemingen zijn gecontroleerd, twee personen werden aangehouden.

Beide aanhoudingen waren op grond van de Vreemdelingenwet. Door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wordt onderzocht of er sprake is van een (werk)relatie met de ondernemingen en of dit mogelijk een boete tot gevolg heeft. Naar aanleiding van nader onderzoek naar de
verblijfstatus van de twee mannen kregen zij een bevel om terug te keren naar Spanje, waar ze wel verblijfsrecht blijken te hebben.

Overtredingen

Handhavers van de gemeente constateerden overtredingen waarvoor gewaarschuwd of geverbaliseerd is. Dit zijn onder andere het niet aanwezig hebben van een rookmelder, afwezigheid of niet kunnen tonen van een afvalcontract, ontbreken van een deugdelijke ATW- en koelsysteemregistratie. De
Inspectie SZW doet verder onderzoek naar een mogelijke werknemer met een uitkering. Zij leggen tevens een boete op aan een bedrijf waar het loon contant betaald wordt.

Hercontrole

De Voedsel- en Warenautoriteit constateerde bij de vijf ondernemingen overtredingen, die de ondernemers dienen te herstellen. Op korte termijn vindt een hercontrole plaats op deze punten. Naar aanleiding van een eerdere controle, op woensdag 30 maart 2016, heeft inmiddels al een hercontrole
plaatsgevonden bij een andere onderneming in Oost. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit constateerde dat de situatie niet was hersteld en maakte opnieuw een rapportage op. Welke gevolgen dat voor de ondernemer in kwestie heeft, wordt op een later moment duidelijk.

Samenwerking

De controle is uitgevoerd door het Stadsdeel Oost, Dienst Werk en Inkomen, Inspectie SZW, Belastingdienst, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de politie Amsterdam.