Open Science. Iedereen doet mee

12apr2016

17.00 - 18.30

Open Science. Iedereen doet mee

In samenwerking met Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

12apr2016 17.00 - 18.30

Lezing

Op de afgelopen Dies Natalis van de UvA pleitte rector Dymph van den Boom voor een versterking van Open Science, de pogingen om wetenschappelijk onderzoek en haar resultaten beter te delen met de samenleving. Immers, wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd door de samenleving en die hoort dan ook optimaal de profiteren van wetenschappelijk onderzoek. Maar hoe? Met Christian Broer, Judy Shamoun-Baranes en Sicco de Knegt.

De laatste tijd is er veel discussie over een van de facetten van Open Science: het openbaar delen van onderzoekdata en publicaties zonder restricties en dure abonnementen (het zogenaamde Open Access principe). Wetenschappers kwamen hierover publiek in conflict met dure uitgevers. Maar een ander facet van open science krijgt nog minder aandacht: het betrekken van burgers bij het doen van onderzoek en hen inzetten voor het verzamelen van onderzoekdata. Hiermee kan de reikwijdte en het bereik van onderzoek enorm worden vergroot, waarmee ook de kans dat deze samenleving in de resultaten van dit onderzoek zal delen vergroot wordt. Maar hoe werkt dit in praktijk? Kan iedereen zo maar onderzoek doen? Hoe betrek je dan die burgers?

UvA wetenschappers presenteren twee projecten waarin de participatie van burgers in Open Science onmisbaar is.

MOOR: massive open online research

"Open Science verandert op de eerste plaats de wijze van samenwerken. Ten tweede verandert het fundamenteel de traditionele methode van wetenschap bedrijven. Ook beinvloedt het de relatie tussen wetenschap en maatschappij" sprak Dymph van der Boom. Dit zijn precies de veranderingen waaraan het MOOR wil bijdragen.

MOOR is een innovatieve vorm van online onderzoek waarbij academici en andere burgers op grote schaal betrokken worden. Deze vorm van citizen science is vernieuwend door de collaboratieve interpretatie van kwalitatieve data. Anders dan in `big data' onderzoek waarbij algoritmes data analyseren, werkt MOOR met de gecombineerde intelligentie van mensen. Deelnemers doen bovendien onderzoeksvaardigheden op. Onderzoekers en studenten van de afdeling sociologie, van ICTO, van de bibliotheek en software developers van buiten de UvA hebben al drie prototypes ontwikkeld, waarvan het laatste onlangs is getest.

De resultaten tot nu toe zijn bemoedigend. Open Science is echter niet zonder gevaren. Juist "open" samenwerking werkt vaak heel erg selectief. Zo is het aantal vrouwen dat bijdraagt aan Wikipedia ongeveer 5%. Open Science kan ook misbruikt worden om onderzoekswerk goedkoop uit te besteden. Tenslotte is er het gevaar dat open samenwerking niet voldoet aan kwaliteitscriteria voor wetenschappelijk onderzoek. In de presentatie zal duidelijk worden hoe MOOR deze problemen probeert op te lossen.

Vogel het uit - UvA BiTS

Met Vogel het uit! kun je een kijkje nemen in het dagelijks leven van vogels. Op deze website en met de Vogel het uit!-app kun je de afgelegde routes van verschillende vogels bekijken. Bij deze routes wordt verteld wat we al weten, maar ook wat we graag zouden willen weten. Als je zelf wilt bijdragen aan het onderzoek, download je de Vogel het uit!-app en ga je hiermee naar buiten om veldwaarnemingen te doen. Als onderzoekers combineren we deze waarnemingen met de gegevens van de vogels die we al hebben, en hopen we zo antwoorden te vinden op belangrijke vragen binnen ons onderzoek.

J.Z. Shamoun-Baranes

Judy Shamoun-Baranes

Over de sprekers

Judy Shamoun-Baranes is universitair docent aan de UvA in de groep Computational Geo-Ecology. In 2003 is zij gepromoveerd aan de Universiteit van Tel Aviv, Israel. Zij is ornithologe en onderzoekt hoe vogels reageren op hun omgeving. Bijvoorbeeld, hoe beinvloedt het wisselende weer de vogeltrek, of hoe verandert het fourageergedrag tijdens het broedseizoen.

Christian Broer

Christian Broeer

Christian Broeer is docent en onderzoeker bij de afdeling sociologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA. Hij richt zich op de politieke sociologie van gezondheid en burgerschap. Daarbij kijkt hij vooral naar de interactie tussen de persoonlijke ervaring van een probleem en het politieke proces.

Sicco de Knecht

Sicco de Knecht

Sicco de Knecht (moderator) doet promotieonderzoek in het vakgebied van de neurofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van de stichting deFusie, columnist bij Amsterdam FM en presentator van de filosofische talkshow de Idee.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25