Limburgs Museum in ban van draken

dinsdag 12 april 2016 10:25 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Limburgs Museum

In het Limburgs Museum in Venlo is vanaf 23 april aanstaande de expositie Draken te zien. Al wat de klok slaat in de familietentoonstelling zijn draken. Van een drakenbeker uit de Griekse oudheid tot middeleeuwse draken aan de voeten van heiligen. Van draken die door helden zijn verslagen of stenen draken uit drakensteden tot gelukbrengende Chinese draken. Van vriendschappelijke draken uit de fantasywereld tot dieren uit de ons omringende natuur met drakenkenmerken. Draken komen terug in boeken, games en films. Ze zijn vereeuwigd in beelden, op schilderijen, prenten, kaarten, hemelglobes en als tattoo.

De belangrijkste verhaallijn is de band tussen mens en draak. Die relatie verandert en is aan tijd en cultuur gebonden. Het is een verhaal over de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, waarbij het goede triomfeert. Dat laatste was en is een geruststellende gedachte, want uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar veiligheid.

De draak is universeel en tijdloos, maar iedere draak ziet er anders uit. Draken hebben dus altijd bestaan... in de fantasie van de mens.

In augustus wordt in Beesel (L) de legende van Sint Joris en de Draak tot leven gebracht. Het zeven-jaarlijkse volksspel heeft de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed en is een van de onderwerpen in de tentoonstelling.

*

*

*

*