Rondkomen van 80 euro per week

TV | di 12 apr 2016

Redactie Joyce Boverhuis Verslag Guido Vermeulen

Hoe zet je een goede maaltijd op tafel, hoe laat je je kinderen sporten, hoe organiseer je je geldzaken als je moet rondkomen van zo'n 80 euro per week? `Samen slim met geld' is een project van de Kredietbank Assen waarin jonge moeders in de schuldsanering tips delen om met een klein budget toch nog rond te komen.

Deze week kookten de moeders een lunch met en voor staatssecretaris Jetta Klijnsma, verantwoordelijk voor het schulden- en armoedebeleid van het kabinet. De staatssecretaris bezoekt verschillende projecten voor mensen met financiele problemen om te zien hoe gemeentes en organisaties strijden tegen armoede en schulden. EenVandaag is mee op het werkbezoek en vraagt zowel aan de moeders als de staatssecretaris of het kabinet genoeg doet om de groeiende schuldenproblematiek aan te pakken?

Meer schulden

Want er is werk aan de winkel voor de staatssecretaris. Ondanks voorzichtig economisch herstel verergert de schuldenproblematiek van mensen in Nederland. Een op de vijf huishoudens kampt met problematische schulden. En de hoogte van de schuld neemt toe. Vaak zijn overheidsdiensten zoals de belastingdienst en de CJIB de strengste schuldeisers. Critici menen dat juist de zij de de problemen van mensen verergeren. En de moeders van het project kunnen daarover meepraten.

Vaste lasten

Het is tegenwoordig niet meer zo dat mensen in de schulden raken door een gat in de hand, overconsumptie dus. Uit recent onderzoek van het Nibud, het kenniscentrum op het gebied van de huishoudportemonnee, blijkt dat de belangrijkste oorzaak voor een betalingsachterstand de hoogte van de vaste lasten zijn. Sinds 2014 zitten er ook meer mensen met een baan dan met een uitkering in de schuldsanering. Een foutief ingevuld belastingformulier, het verlies van een baan, een scheiding, kunnen zo maar leiden tot betalingsachterstand en schulden die niet meer te dragen zijn.