Vanaf deze week: nieuws voor kinderen, in heel Brazilie

dinsdag 12 april 2016 15:16 Buitenland

Dit is een origineel bericht van Stichting Free Press Unlimited

Vandaag wordt in Sao Paulo, Brazilie, het kindernieuwsprogramma 'Reporter Ra Teen Bum' gelanceerd. Het programma is opgezet door de Nederlandse organisatie Free Press Unlimited en de Braziliaanse publieke omroep TV Cultura. Het programma, dat in heel Brazilie op primetime te zien zal zijn, is het eerste onafhankelijke nieuwsprogramma voor kinderen van 12-16 jaar in het land. Hiermee hebben in een klap 55 miljoen kinderen toegang tot nieuws, opinies en verhalen over onderwerpen die voor hen relevant zijn.

Veertig procent van de bevolking in Brazilie is onder de 24 jaar. Vanaf 16-18 jaar mogen jongeren stemmen in Brazilie, vanaf 18 jaar is stemmen verplicht. Van jongeren in Brazilie wordt dus al vroeg verwacht dat ze participeren in de maatschappij. Maar tot nu toe was er geen nieuwsprogramma speciaal voor kinderen.

"Specifiek voor deze enorme groep is het ontzettend belangrijk om thema's als corruptie, ongelijkheid of de gevolgen van economische krimp op een voor hen begrijpelijke manier te behandelen en hen erbij te betrekken. We zijn ontzettend blij en trots dat het gelukt is om dit programma te ontwikkelen," zegt Ruth Kronenburg van Free Press Unlimited, "niet alleen voor Braziliaanse jongeren is dit goed nieuws, maar in Nederland en de rest van de wereld staan we ook te popelen om meer te horen van de jeugd uit Brazilie, over wat hen bezighoudt."

Reporter Ra Teen Bum is de Braziliaanse editie van WADADA News for Kids, het wereldwijde nieuwsprogramma voor kinderen en jongeren van Free Press Unlimited. WADADA News for Kids geeft kinderen de kans zich te ontwikkelen tot kritische denkers die volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. De individuele jeugdjournaals uit onder andere Zuid-Afrika, Indonesie, Nepal en Peru werken samen in een netwerk en wisselen items uit, zodat de kinderen niet alleen meer te weten komen over hun eigen omgeving, maar ook leren over de levens van hun leeftijdgenoten in de rest van de wereld.

TV Cultura zal het programma wekelijks landelijk uitzenden, op zaterdagavond om 20.30. Bovendien wordt het programma ook op vier grote regionale zenders uitgezonden, waardoor niet alleen de jongeren uit de steden maar ook de jongeren in de rurale gebieden de uitzendingen kunnen volgen en op een gezamenlijk platform van zich kunnen laten horen.

Het Braziliaanse jeugdjournaal is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

*

*

*

*