Kent u Lonely Lochem?


foto van Gerben te Hennepe

Inwoners nemen steeds vaker zelf het heft in handen. Lonely Lochem laat zien dat je met weinig middelen toch goede plannen kunt realiseren, zoals de aanpak van eenzaamheid in Lochem.

Gerben te Hennepe, initiatiefnemer van Stichting Lonely Lochem, kwam op zijn achttiende weer in Lochem wonen. "Ik was mijn oude netwerk kwijt en voelde mij eenzaam. Dat was geen fijne ervaring. Gelukkig vond ik mijn vrienden uit mijn kindertijd in Lochem weer terug."

Hoe is Lonely Lochem ontstaan?

Zijn eigen ervaring met eenzaamheid was voor Gerben te Hennepe aanleiding om in 2011 met Lonely Lochem te starten. Lonely Lochem biedt mensen elke donderdag een plek om elkaar te ontmoeten. Ook eten mensen eens per week samen. Elke derde zaterdag in de maand is er een gezamenlijke activiteit,
zoals een film-, dans- of spelletjesavond. Daarnaast kent Lonely Lochem het maatjesproject, dat inwoners koppelt. Ze helpen elkaar met klussen, activiteiten of ontmoeten. Lonely Lochem brengt met zes vrijwilligers mensen bij elkaar en laat ze weer los als er een klik is.

Welke achtergrond hebben de deelnemers?

"Er is een harde kern van ongeveer 16 deelnemers. Nog eens 8 mensen laten geregeld hun gezicht zien. Ze komen uit alle lagen van de bevolking. Eenzaamheid komt nooit alleen, maar gaat vaak gepaard met andere problemen. Lonely Lochem biedt deze mensen een veilige plek en een luisterend oor."

Verandert de opstelling van de gemeente en professionals naar inwonersinitiatieven?

Vijf jaar geleden was er volgens Gerben te Hennepe nog weinig erkenning voor inwonersinitiatieven. "Tegenwoordig zie je een andere houding. Ik ervaar meer vertrouwen dat inwoners op eigen kracht activiteiten en ontmoetingen kunnen organiseren. Inwoners geven hierbij zelf aan wat zij van de
gemeente verwachten."

Meer over Lonely Lochem vindt u op www.lonelylochem.nl.