Plasterk: Bedreigingen horen niet bij functie raadsleden


DEN HAAG - Het is zorgelijk dat raadsleden die slachtoffer zijn van agressie, geweld en bedreigingen soms van mening zijn dat het bij de functie hoort. Slachtoffers hiervan doen soms geen aangifte omdat zij vinden dat het incident niet ernstig genoeg is.

`'Agressie en geweld op het werk zijn onacceptabel. Daarvan moet men altijd (intern) melding maken en in het geval van (mogelijk) strafbare feiten - zoals bedreiging en fysiek geweld -aangifte doen bij de politie'', schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in beantwoording van
Kamervragen van PvdA-Kamerlid Fokke over bedreigingen van raadsleden.

Bespreekbaar maken
De minister geeft in de beantwoording van de schriftelijke Kamervragen aan dat er al een aantal zaken wordt gedaan door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid & Justitie in samenwerking met Raadslid.Nu, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Wethoudersvereniging. Zo
bestaat er in de vorm van de Leidraad Veilig Bestuur een stappenplan en moeten agressie en bedreigingen bespreekbaarder worden gemaakt met de campagne `'Wees duidelijk over agressie''. Het Openbaar Ministerie organiseert in het kader daarvan deze week de Week van de Veilige Publieke Taak 2016.

Stoppen raadslidmaatschap
Aandacht voor het thema agressie, geweld en bedreiging van raadsleden is voor Raadslid.Nu een belangrijk punt van zorg. Agressie, geweld en bedreiging van raadsleden is namelijk voor zeven procent van de raadsleden een overweging om zich bij de volgende raadsverkiezingen niet meer opnieuw te
kandideren voor een nieuwe raadsperiode, zo bleek uit de enquete die Raadslid.Nu twee maanden geleden presenteerde. Deze enquete was voor Kamerlid Manon Fokke aanleiding om schriftelijke vragen te stellen over bedreigingen van raadsleden. Eerder stelde Kamerlid Veldman ook al Kamervragen
waarop de minister vorige maand antwoordde. De Tweede Kamer hield vorige maand bovendien een hoorzitting over agressie, geweld en bedreigingen van raadsleden.

Hulpmiddelen
Raadsleden die slachtoffer zijn van agressie, geweld of bedreigingen kunnen gebruik maken van een aantal hulpmiddelen om hiermee om te gaan:

* . Vertrouwenslijn: De Vertrouwenslijn werkt samen met Raadslid.Nu en biedt een luisterend oor, geeft advies, ondersteuning en een handelingsperspectief. De lijn is te bereiken via 0800-2800200.
* . Instituut voor Psychotrauma: Het IVP biedt acute gespecialiseerde ondersteuning waarop dag en nacht beroep kan worden gedaan. Het alarmnummer van het IVP is te bereiken via 0418-683444.
* . Agressievrij Werk: Op de website Agressievrijwerk van het ministerie van Binnenlandse Zaken is allerlei informatie te vinden over agressie op de werkvloer en wat te doen als er een incident plaatsvindt.
* . Raadsleden en Veiligheid: Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is kennispartner van Raadslid.Nu en heeft een speciale website voor raadsleden over het onderwerp veiligheid.



Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 13 april 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en LinkedIn.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!