Schol vissers beloond voor duurzaam beheer

13-04-2016

De schol van de twinrig visserij van Ekofish Group en Osprey, beiden familiebedrijven uit Urk, zijn opnieuw voor de duur van 5 jaar MSC gecertificeerd. De Ekofish Group en de Osprey Group bewijzen hiermee dat de scholstand in de Noordzee gezond is en duurzaam bevist en beheerd kan worden. De hercertificering is tevens de bevestiging dat het MSC-keurmerk van waarde is voor de vissers.

Hercertificering

Louwe de Boer, directeur van de Ekofish Group: "Toen wij in 2009 als eerste scholvisserij gecertificeerd werden, konden we niet weten wat voor impact dit zou hebben op de Scholmarkt. Ondertussen zijn we jaren verder en zien we dat er wel degelijk positieve effecten te benoemen zijn. Al is het alleen maar het behouden van de retail mark voor Schol door het MSC-keurmerk. Dat was ook een reden om in hercertificering te gaan. Wij zijn nog steeds trots dat we het MSC-keurmerk hebben."

Certificaat Ekofish

Cees de Boer, directeur van de Osprey Group: "MSC is een voorwaarde van de Osprey Group. De natuur geeft en we willen de natuur respecteren."

Certificaat Osprey

De beoordelingen van de schol twinrig visserijen zijn volgens de MSC Visserij Standaard gedaan door de onafhankelijke certificeerder Acoura. De MSC standaard staat bekend als 's werelds meest betrouwbare en erkende standaard voor duurzame wildgevangen vis. De drie principes van de MSC Visserij Standaard zijn: gezonde visbestanden, minimale effecten op het mariene ecosysteem, en effectief beheer.

De vissers vangen de schol in de Centrale Noordzee . Men vist met wijde mazen zodat vooral grotere schol wordt gevangen en er ook minder bijvangst is. De schol komt vooral in Nederland, Belgie, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Scandinavie en Italie in de winkel te liggen. De twinrig visserij was in 2009, bij de eerste toekenning van het MSC certificaat relatief nieuw en daarom is ook onderzoek nodig geweest om de invloed van het vistuig op het bodemleven te bepalen. De nieuwste aanpassingen van het tuig en net geven nog minimale bodemberoering en nog minder brandstof verbruik tijdens het vissen. De visserijen hebben hiermee opnieuw aangetoond dat ze aan de eisen van de standaard voldoen. In beide nieuwe certificaten zijn zogenaamde condities (verbetereisen) opgenomen die van de visserijen eisen om hun impact op ster rog Amblyraja radiata, in kaart te brengen. De nieuwe certificering is in principe voor 5 jaar geldig en wordt jaarlijks ge-audit.

Er zijn momenteel meer dan 20.000 producten met MSC-keurmerk verkrijgbaar in ongeveer 100 landen. De traceerbaarheid van MSC in de keten is dan ook van belang voor de visserij. De visser wil natuurlijk dat de duurzame vangst ook daadwerkelijk als duurzaam product bij de consument terecht komt. In deze nieuwe animatie wordt uitgelegd hoe het MSC keurmerk traceerbaarheid van oceaan tot op het bord verzorgt. Een betrouwbaar programma voor de visser en de consument.

Volg de conversatie: #OceanToPlate.

Ekofish 2016

Bemanning van de PD147 Ekofish Group in Harlingen

Osprey 2016

Directeur van Osprey Group, Cees de Boer met schipper en zoon Louwe in Urk