Pentagon wil vredesmissie in de Egyptische Sinai gaan automatiseren

in Midden-Oosten / by Mike Durand / on 13/04/2016 at 13:35 / Tags: Egypte, VN, Vredesproces, VS

De Verenigde Staten zijn van plan het aantal Amerikaanse soldaten die in de Egyptische Sinai dienen bij de internationale vredesmissie te verminderen door taken over te dragen aan drones. Het Pentagon wil deze maatregel nemen wegens de toenemende bedreiging van de Amerikaanse troepen die daar gelegerd zijn.

Momenteel dienen 700 Amerikaanse militairen in de VN-vredesmissie in de Sinai om de vrede tussen Egypte en Israel te bewaren. Het inzetten van in totaal 1700 blauwhelmen is in 1979 opgenomen in het vredesakkoord dat de buurlanden sloten in Camp David. Deze militairen lopen de laatste maanden ineens gevaar doordat zij doelwit zijn van een reeks aanslagen die werden opgeeist door ISIS.

In september 2015 raakten er bijvoorbeeld zes buitenlandse militairen, onder wie vier Amerikanen, gewond door een bermbom. De VS versterkte hierop haar aanwezigheid met tientallen extra soldaten en ondersteunende apparatuur.

Dinsdag verklaarde een Pentagon-woordvoerder dat de VS zich volledig zal blijven inzetten voor de missie van de internationale vredesmacht in de Sinai, maar dat voor de meest risicovolle taken in het gebied meer drones en andere technologische middelen worden ingezet dan soldaten. Mark Toner, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, voegde hieraan toe dat de 'modernisering' van de missie en het streven naar meer efficientie `op geen enkele wijze een vermindering inhoudt' van de Amerikaanse inzet.