Meivakantie in Nieuw Land

13 april 2016

PoVWindIn de meivakantie, van 30 april tot en met 8 mei, is er weer van alles te beleven in het Nieuw Land Erfgoedcentrum. Ook is het deze week de 'Week van ons water', met tal van workshops met of over het water. Zo wordt er slootwater onderzocht, is er een techniekworkshop en leven kinderen zich uit in het Watertheater. De tentoonstelling 'Pompen of Verzuipen is uitgebreid met extra activiteiten en Cornelis Lely komt zelf vertellen. Kom dus voor een leuk dagje uit in de meivakantie naar Nieuw Land in Lelystad.

De tentoonstelling 'Pompen of Verzuipen' toont het hele waterverhaal van Nederland in vogelvlucht, vanaf het verleden tot aan nu. Voor kinderen zijn er tal van activiteiten bij de tentoonstelling: zij maken een tour, spelen een spel met windmolens, doen een puzzel en gaan aan de slag in een bijzonder huis. Van dit huis steekt het dak en de zolder net boven water uit. Kinderen worden geconfronteerd met vragen als: wat betekent het als je huis overstroomt en je al je spullen dreigt kwijt te raken? Met opdrachten gaan zij aan de slag. Wat willen zij redden? Wat heb je nodig om te overleven? En waarom kies je welke spullen? De beste ideeen worden aan het huis opgehangen.

Waterschap Zuiderzeeland biedt op maandag 2 mei van 13.30 tot 15.30 uur een vol programma met wateractiviteiten in Nieuw Land. Mascotte Erik de Eend is er voor een meet en greet, er is een waterquiz over de veiligheid van Flevoland en.. ontdek met proefjes welke dieren er in de sloten van Flevoland leven. Dijkgraaf Hetty Klavers komt langs om kinderen te vertellen over gemalen: wat zijn gemalen en hoe zorgen zij er voor dat wij in Flevoland geen natte voeten krijgen?

Op dinsdag 3 mei komt Cornelis Lely 'zelf' vertellen over zijn Zuiderzeeproject: de drooglegging van de Zuiderzee, de bouw van de afsluitdijk en het ontstaan van Flevoland. Hoe kwam hij op dit idee? Vraag het hem zelf, hij vertelt er graag over. Op vrijdag 6 mei is er een water-techniek workshop: deelnemers bouwen een lift die op de kracht van het water beweegt. Deze inloopworkshop was eerder een groot succes, nu opnieuw de kans om mee te doen.

Bezoek ook de fototentoonstelling 'Where will we go?' van Kadir van Lohuizen. Een indrukwekkende verzameling van multimedia over de humanitaire consequenties van de stijgende zeespiegel. De tentoonstelling is nog tot en met 12 juni 2016 te zien.

Week van ons Water

Het aanbod van activiteiten tijdens de meivakantie maakt deel uit van de Week van ons Water, 1 t/m 8 mei. Voor meer informatie kijk op www.weekvanonswater.nl

Ook bij de naastgelegen Bataviawerf zijn er diverse leuke activiteiten. Kijk op www.bataviawerf.nl. voor informatie en een voordelig combinatietarief voor een bezoek aan beide instellingen. Aan de Lelystadse kust werken Bataviawerf, Nieuw Land en RCE Maritiem Depot samen aan een nieuw cultuurbelevingspark 'Batavialand'.