Samsom: 'UNHCR veiligheid Turkije laten onderzoeken'

TV | wo 13 apr 2016

Verslag Remko Theulings

Redactie Miriam Heijenga

Update 13:44 wo 13 apr 2016

'UNHCR veiligheid Turkije laten onderzoeken'

PvdA-leider Diederik Samsom stelt voor dat VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat onderzoeken in hoeverre Turkije een veilig land is om vluchtelingen naar terug te sturen:

`Op dit moment krijgt UNHCR in Turkije al veel toegang (...), maar UNHCR zou ook bijvoorbeeld een bijdrage kunnen leveren bij het onderzoeken van de aantijgingen van Amnesty International.'

Dat zegt Samsom in EenVandaag. Amnesty International beschuldigt Turkije ervan Syrische vluchtelingen terug te sturen naar hun land. Dit wordt door de Turkse overheid ontkend. Het opnemen van vluchtelingen door Turkije, zoals afgesproken met de EU, gebeurt onder de voorwaarde dat Turkije voor die vluchtelingen een veilig land is, erkent Samsom. Het welslagen van de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU is daar voor een groot deel van afhankelijk. Samsom: `Het is echter niet aan politici om te beoordelen of Turkije een veilig land is. Dat doet de rechter in Griekenland.'

Aan de Macedonische grens zitten duizenden mensen vast, die met traangas in toom worden gehouden. Opvangkampen in Griekenland zijn veranderd in detentiecentra, waar soms gebrek is aan eten.

Vluchtelingen worden teruggezonden naar Turkije, terwijl ze recht hadden op een asielprocedure. Turkije stuurt vluchtelingen terug naar Syrisch oorlogsgebied. Er zijn berichten dat het Turkse leger op Syrische vluchtelingen schiet, en dat daarbij doden vallen.

En het aantal vluchtelingen dat sinds de deal met Turkije is verdeeld over de EU, blijft steken op slechts 79. Kortom, het plan dat PvdA-leider Samsom eind januari lanceerde om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen, en dat in grote lijnen door de EU werd overgenomen, werkt niet. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het EU-vluchtelingenbeleid.

EenVandaag spreekt daarover met Diederik Samsom. Denkt hij dat het EU-plan op termijn alsnog gaat werken? En heeft hij nog vertrouwen in samenwerking met Turkije?