Dekker: `Basisschooladvies teveel gewicht'

Radio | wo 13 apr 2016

Verslaggever Liesbeth Witteman

verslaggever Laura Kors

Redactie Maurits Kok

Er is teveel gewicht gelegd op het basisschooladvies. Dat meldt staatsecretaris Sander Dekker (Onderwijs) in Radio EenVandaag.

Tot 2015 was de Cito-toets de toekomst van een kind bepaalde. Tegenwoordig is dat het basisschooladvies. 'Het moet altijd een combinatie van die twee zijn en dat is nu een beetje te ver doorgeschoten naar de andere kant, dat moeten we corrigeren.'

Volgens Dekker zal dit leiden tot een andere werkelijkheid. Nu brengt bij 1 op de 6 leerlingen de Eindtoets verandering in het basisschooladvies, dat zou 'bij wijze van spreken precies andersom kunnen zijn.'

Dekker deed zijn uitspraken na het verschijnen van de `Staat van het Onderwijs over het schooljaar 2014/2015' dat vandaag werd gepubliceerd door de Inspectie van het Onderwijs.

Daaruit bleek dat het opleidingsniveau van ouders een steeds belangrijkere rol speelt bij het verloop van de schoolloopbaan van het kind. Scholieren met dezelfde intelligentie maar laagopgeleide ouders halen vaker een lager onderwijsniveau.

Ze krijgen lagere basisschooladviezen en ook in de eerste 3 jaar van het voortgezet onderwijs stromen deze leerlingen vaker af. Bovendien gaan ze minder vaak naar het hoger onderwijs dan in eerdere jaren.

Niet alle leerlingen profiteren dus van het onderwijs. De laatste jaren nemen de verschillen toe tussen leerlingen met lager en hoger opgeleide ouders. Hierdoor krijgen veel kinderen met laag opgeleide ouders niet het onderwijs dat ze aan zouden kunnen en wordt talent onderbenut.

Wat kan hieraan worden gedaan? In Radio EenVandaag is staatssecretaris Sander Dekker te gast.