Fietsen Alle Jaren van start tijdens Innovatie Estafette

12 april 2016

Fietsen Alle Jaren van start tijdens Innovatie Estafette

De Fietsersbond geeft op donderdag 14 april officieel het startschot voor het nieuwe project Fietsen Alle Jaren. Het van oorsprong Deense initiatief Cycling Without Age, waarbij twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen in een riksja worden meegenomen voor een fietstocht, is in landen als Frankrijk, Italië en Engeland al goed ontvangen. Ook in Nijmegen en Leusden is Fietsen Alle Jaren al succesvol gebleken, de Fietsersbond gaat het initiatief nu in heel Nederland uitzetten.

Volgens Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, is Fietsen Alle Jaren een prima mogelijkheid om mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen uit hun isolement te halen. “Mensen hebben recht op een leven lang wind door hun haar. Dat kunnen de vrijwilligers van Fietsen Alle Jaren hen nu geven. In een riksja kunnen mensen dan toch weer eens door de stad fietsen en bijvoorbeeld herinneringen ophalen aan hun oude buurt. Zowel voor de passagiers als voor de vrijwilligers levert het onvergetelijke ervaringen op.”

Presentatie

Fietsen Alle Jaren wordt gepresenteerd tijdens de innovatie estafette bij Filmmuseum EYE in Amsterdam. Tijdens deze estafette komen Europese ministers van transport en milieu informeel bij elkaar om innovatieve ideeën uit te wisselen rondom de duurzame stad. Op het terrein van Eye vindt tussen 14.00 en 16.00 uur een tentoonstelling plaats van de Dutch Cycling Embassy rondom de fiets. Fietsen Alle Jaren geeft tijdens deze tentoonstelling het startsein in Nederland. De ministers hebben de primeur om samen met een oudere tussen 14 en 15 uur een klein ritje te maken in een van de aanwezige riksja’s en te ervaren wat Fietsen Alle Jaren is. Ole Kassow, bedenker van het concept Cycling Without Age, zal tussen 15.00 en 15.30 uur een presentatie houden over het ontstaan van het initiatief.

Het initiatief om Fietsen Alle Jaren ook in Nederland te introduceren is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van € 100.000 vanuit het programma ‘Meer Veerkracht, Langer Thuis’ van het Fonds NutsOhra en een bijdrage van € 30.000 van het Oranje Fonds.