Koenders namens EU naar Mali, Ghana en Ivoorkust voor afspraken over migratie

Nieuwsbericht | 13-04-2016 | 07:00

Minister Koenders brengt van 14 tot 17 april een bezoek aan Mali, Ghana en Ivoorkust om namens de Europese Unie in gesprek te gaan over invulling van de afspraken die tijdens de EU-Afrika migratietop in Valletta gemaakt zijn. Eind 2015 hebben de EU en landen van de Afrikaanse Unie afgesproken hoe ze samen illegale migratie en tragedies op de Middellandse Zee kunnen voorkomen.

Minister Koenders: `Het grootste deel van de migranten die via Libie naar Europa reizen is van West-Afrikaanse afkomst. Onder de meest voorkomende nationaliteiten bevinden zich Ghanezen, Malinezen en Ivorianen. Het gaat hier om landen van waaruit veel mensen naar Europa reizen, vaak met gevaar voor eigen leven. Juist daarom is het nu hoog tijd samen met de betrokken regeringen tot afspraken te komen over het beheersen van deze migratiestromen. West-Afrika lijkt ver van huis, maar is dichterbij dan we denken.'

De Afrikaanse landen en de Europese Unie zien de aanpak van migratie als een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid. De onderwerpen die besproken zullen worden zijn het aanpakken van mensensmokkel en mensenhandel, verbeteren van identiteitsdocumenten en registratie, de handel in valse paspoorten, betere grensbewaking door Afrikaanse landen, bescherming van immigranten en asielzoekers en nauwere samenwerking op het gebied van terugkeer en herintegratie.

Van groot belang ook is het nieuwe EU Trust Fund dat speciaal is opgezet voor projecten voor economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Mede op verzoek van Nederland is daarbij extra aandacht voor projecten voor jongeren. Dit om ervoor te zorgen dat mensen in eigen land toekomstperspectief hebben. Naast het EU Trust Fund stellen lidstaten bilaterale hulp beschikbaar.

Minister Koenders spreekt in Mali (14 april), Ghana (15 april) en Ivoorkust (16 april) met regeringsvertegenwoordigers op het hoogste niveau. Ook zal de minister werkbezoeken afleggen om inzicht te krijgen in de vluchtelingenproblematiek. Hij spreekt daarbij onder meer met jonge ondernemers en teruggekeerde Afrikaanse migranten. Minister Koenders zal in de Malinese hoofdstad Bamako ook spreken met de leiding van de VN-missie MINUSMA, de Nederlandse militairen en civiele medewerkers in de missie.

Na het bezoek aan West-Afrika reist minister Koenders door naar Luxemburg om zijn bevindingen terug te koppelen aan zijn Europese collega's tijdens de Raad Buitenlandse Zaken die daar op maandag 18 april plaatsvindt.