Het sturen van herinneringen aan de Sovjet-Unie

14apr2016

16.00

Fotograaf: Dirk Gillissen

Het sturen van herinneringen aan de Sovjet-Unie

Holocaust- en genocidestudies

14apr2016 16.00

Oratie

In Sovjet- en post-Sovjet-Rusland bestaat een aanhoudende trend om de nationale en publieke herinnering te sturen door controle, overname, of onderdrukking van de herinnering aan de door de staat verrichtte terreur. Tijdens haar oratie belicht Nanci Adler een aantal van de uitdagingen die zich voordoen bij het streven naar recht in relatie tot regimewisselingen.

Miljoenen Sovjetburgers kregen tussen de jaren 1920 en 1950 het politiek etiket `vijand van het volk' opgeplakt. Zij werden gearresteerd door Stalins geheime politie en geexecuteerd, of afgevoerd naar verre plekken in het Russische Rijk voor het verrichten van dwangarbeid. Hun werk bestond uit het mijnen van nikkel en goud, het graven van kanalen, de aanleg van wegen en spoorwegen, maar hun eigenlijke lot was dat velen zouden wegkwijnen van honger, kou, ziekte en/of uitputting.

Het verschijnsel om de nationale en publieke herinnering te sturen door controle, overname, of onderdrukking van de herinnering aan deze door de staat verrichtte terreur, is niet alleen uniek voor Rusland, zo stelt Adler. Het is typerend voor vele voormalige, en nog-steeds repressieve samenlevingen, die niet kunnen, niet willen, of terughoudend zijn met het omarmen van transitional justice-maatregelen.

Mw. N. Adler, hoogleraar Herinnering, geschiedenis en recht in relatie tot regimewisselingen: Re-membering History in Post-Soviet Russia: A Case Study in Challenges to Transitional Justice.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting