Foodtopia: bijeenkomst over de toekomst van voedsel

Nieuwsbericht | 14-04-2016 | 09:04

Hoe ziet onze toekomst eruit als het gaat om voedsel? De Europese landbouw bevindt zich op een kantelpunt. Het is duidelijk dat het anders moet en zal zijn. Op 14 april komen professionals bijeen bij Foodtopia om te praten over de toekomst van voedsel.

Foodtopia: the Future of our Food

Toekomstscenario's

Petra Berkhout van LEI Wageningen UR schetst drie mogelijke toekomstscenario's waarop we ons voedsel kunnen produceren en de implicaties voor het Europese Landbouwbeleid (GLB). Bij het high tech scenario printen we bijvoorbeeld onze eigen voedsel en oogsten robots groenten onder toezicht van mensen. En we leven in een omgeving waar we met insecten werken als oplossing voor de eiwitcrisis. Een ander scenario is het zelforganisatie scenario waarin we alles zelf leren verbouwen, van groenten tot medicinale kruiden. Creatief omgaan met wat er maar beschikbaar is. Bij het ineenstorting scenario doen we een beroep op de natuur als de wereld instort. Misschien zijn we dan onderdeel van een kleinere gemeenschap waar we op kleinere schaal produceren. Waar we gezamenlijke besluiten moeten nemen voor wat er op tafel komt. De scenario's worden uitgewerkt in een interactieve werksessie met boeren, burgers, food professionals en beleidsmakers.

Talkshow `Als warme broodjes'

De dag wordt afgesloten met een talkshow `Als Warme Broodjes', waar onder leiding van Wilbert van de Kamp (eengarde, YFM) drie ondernemers spreken die elk hun eigen richting in zijn geslagen: Kees Aarts van Protix zet zich in op het hi-tech, zelforganisatie bij boerderij MULD van Ane Ro/rdam Hoffmeyer en Lennard Duijvestijn van landgoed Roggebotstaete richt zich op ineenstorting.

De talkshow begint om 20:00 uur en is te volgen via de livestream.