Grote subsidie voor onderzoek naar diagnose leverziekten

Grote subsidie voor onderzoek naar diagnose leverziekten

14 april 2016 | NIEUWSBERICHT

Het LUMC heeft samen met partners een Horizon2020-subsidie van 3,4 miljoen euro gekregen voor onderzoek naar de diagnose van leverziekten. De onderzoekers gebruiken een nieuwe techniek waardoor een MRI-scan alle benodigde informatie geeft, en een leverbiopsie mogelijk niet meer nodig is.

Steeds meer mensen kampen met overgewicht, en lopen daarmee een groter risico op leveraandoeningen. Obesitas kan leiden tot leververvetting, een aandoening waarbij zich in de lever vet ophoopt. Uiteindelijk kan dit leiden tot een ontsteking (hepatitis) of zelfs het verdwijnen van levercellen en het verlittekenen van de lever (levercirrose).

Belastend

Tijd dus voor een goede, efficiente en patientvriendelijke manier om vervetting en ontsteking van de lever aan te tonen, zegt maag-darm-leverarts Minneke Coenraad. "Momenteel is een leverbiopsie de standaarddiagnostiek. Zo'n biopsie is belastend voor de patient, kost relatief veel tijd en geeft soms complicaties."

Een getal

De nieuwe techniek combineert op een slimme manier verschillende MRI-scans. Zo ontstaat een uniek en veelomvattend beeld van de toestand van de lever, zegt hoogleraar Radiologie Hildo Lamb. "Een MRI-plaatje vertelt niet alles wat je wilt weten. Maar met onze nieuwe MRI-techniek levert zo'n scan kwantitatieve informatie op. Bijvoorbeeld een getal dat de hoeveelheid leververvetting, -ontsteking en -fibrose aangeeft."

In de praktijk

De subsidieaanvraag wordt ondersteund door het bedrijf Perspectum Diagnostics. Het LUMC en drie andere Europese instellingen gaan de nieuwe kwantitatieve MRI-techniek nu in de praktijk toetsen. Coenraad: "Binnen het LUMC gaan we een groep patienten onderzoeken doormiddel van zowel een leverbiopsie, waarbij de arts een klein stukje van de lever wegneemt, als een MRI-scan. Zo hopen we aan te tonen of de MRI-scan even betrouwbaar is. We kijken daarbij ook naar de kosteneffectiviteit. Daarnaast richten we ons op patienten die een levertransplantatie hebben ondergaan. Zes maanden na de transplantatie krijgen zij naast de standaard leverbiopsie ook een MRI-scan."

Big data

Een belangrijke rol is weggelegd voor de sectie Advanced Data Management van het LUMC. Zij verzorgen de dataverwerking van het gehele project. Lamb: "Het project past in de trend van Big Data. We leggen steeds meer gegevens vast, ook uit MRI-scans. Als je weet hoe je al die gegevens goed verwerkt en analyseert, levert dat een schat aan informatie op."