Het Nationale Toneel en NTjong in seizoen 2016/2017

donderdag 14 april 2016 11:10

Dit is een origineel bericht van Het Nationale Toneel (NT)

Wat is de staat van onze staat?

Met trots presenteren het Nationale Toneel en NTjong onder leiding van artistiek directeur Theu Boermans het programma voor theaterseizoen 2016/2017. De centrale vraag daarbinnen luidt: wat is de staat van onze staat?

De wereld is een dorp, dacht iedereen in de jaren negentig. De opkomst van het internet en de verdragen van Maastricht en Schengen maakten een vrij verkeer van informatie, goederen en mensen mogelijk. Grenzen werden gezien als hinderlijke obstakels bij het bereiken van je dromen. Nu, ruim twintig jaar later, waait er een heel andere wind in onze maatschappij. Er is een roep om nieuwe grenzen, om vluchtelingen en terroristen tegen te houden, om banen te beschermen, om informatie veilig te stellen. Wat is dan die sterke staat waarnaar we verlangen? In seizoen 2016/2017 onderzoekt het Nationale Toneel de 'staat van de staat' en hoe wij ons als individu daartoe verhouden. Bestaat ons idee van de staat nog wel?

Nieuwe producties, nieuwe gezichten

In het komende seizoen brengt het gezelschap vier premieres in de grote zaal, vier vlakke vloer voorstellingen en een op locatie. Het is een seizoen waarin we een aantal nieuwe gezichten verwelkomen: Eric de Vroedt treedt aan als huisregisseur en artistiek leider, het ensemble wordt uitgebreid met vier nieuwe acteurs (Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden en Romana Vrede) en Jeroen De Man treedt als regisseur toe tot het talentontwikkelingsprogramma.

Theu Boermans: radicale eenlingen en een crash-course Shakespeare

Theu Boermans regisseert in het hart van dit seizoen de grote romantische tragedie Jeanne d'Arc van Schiller, met Sallie Harmsen in de titelrol, over een jonge vrouw die op religieuze gronden radicaliseert en uitgroeit tot de redder van de natie. In het voorjaar van 2017 regisseert hij Mark Rietman en de wereldberoemde sopranen Cora Burggraaf en Lilian Farahani in de muziektheaterproductie Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar, in samenwerking met het Residentie Orkest. In het najaar van 2016 regisseert Theu Boermans ter gelegenheid van het vierhonderdste sterftejaar van William Shakespeare (1564-1616) de komische crash-course Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort), exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Eric de Vroedt: de wereld van nu op het toneel

In november debuteert Eric de Vroedt met Race van David Mamet bij het Nationale Toneel. Race is een flitsend stuk met provocatieve humor en snelle dialogen over de vernietigende gevolgen van (positieve) discriminatie, gespeeld door Hein van der Heijden, Werner Kolf, Mark Rietman en Romana Vrede. Later in het seizoen start Eric de Vroedt een uniek project bij het Nationale Toneel: The Nation, een meerjarige theaterreeks waarin Den Haag als inspiratiebron dient om de staat van onze natie in kaart te brengen. The Nation is een zesdelige whodunnit over een op hol geslagen samenleving. De eerste drie afleveringen worden tussen maart en juni 2017 gepresenteerd, na de zomer volgen aflevering 4, 5 en 6.

Jeroen De Man: de paradoxale wereld van het geengageerde theater

In 2017 start Jeroen De Man (o.a. bekend van De Warme Winkel en Artemis) een vierjarig traject voor regietalent bij het Nationale Toneel en Toneelgroep Oostpool. Bij het Nationale Toneel trapt hij af met Ondertussen in Casablanca, een liefdevolle, humoristische en kritische ode aan het ambacht van toneelspelen met Anniek Pheifer, Hans Dagelet, Kirsten Mulder en een grote groep jonge performers, onder het motto: "De wereld brandt en wij spelen komedie."

NTjong: rauw en dicht op de huid

In het voorjaar van 2017 regisseert Noel Fischer, de artistiek leider van NTjong, theateravontuur Lord of the Flies (12+), gebaseerd op de wereldberoemde roman van William Golding. Een rauw verhaal over een groep jongens die razendsnel volwassen moet worden tegen de achtergrond van een oorlog, en daar hopeloos in faalt. Dit schokkende en ontroerende theateravontuur is een coproductie met de Veenfabriek, met onder andere Bram Suijker.

Theatermaakster Alexandra Broeder regisseert voor NTjong MONA (10+), een even troostrijke als verontrustende voorstelling over de relatie tussen ouders en kinderen, en waarom we worden wie we zijn. Speciaal voor NTjong schreef Griet Op de Beeck een nieuwe theatertekst, vanuit het personage uit haar bestseller Kom hier dat ik u kus. MONA is ontwikkeld in samenwerking met jeugdtheaterschool Rabarber en is het hele theaterseizoen te zien.

Firma MES en het Nationale Toneel: dompel u onder in een Haagse ondernemersvete

Exclusief in Den Haag brengen Firma MES en het Nationale Toneel de locatietheater-voorstelling IJS & VIS, over de twee bekendste ondernemersfamilies van Den Haag: de van oorsprong Italiaanse familie Talamini van ijssalon Florencia en de Scheveningse familie Simonis van de gelijknamige vishandels. Twee trotse families met passie voor hun vak, de een geleid door moeder Talamini, de ander door vader Simonis. Maar wat gebeurt er als de dochter van Talamini verliefd wordt op de zoon van Simonis? Het publiek loopt vrij door de locatie rond en kan zijn eigen route bepalen, als in een droomwereld, de weg zoekend via kleine kamertjes en smalle gangetjes, bakken vol ijs en tonnen vol paling, naar een mysterieus gemaskerd bal.

Hernemingen: succesvolle en belangrijke voorstellingen opnieuw te zien

Het Nationale Toneel wil graag het publiek de kans bieden om succesvolle en belangrijke voorstellingen opnieuw (of alsnog) te zien. Drie producties van Theu Boermans keren terug. In de zomer van 2016 brengen we, in het kader van het Shakespearejaar, de Midzomernachtdroom exclusief in Den Haag. Parallel aan Jeanne d'Arc spelen we in een aantal theaters Tasso van Goethe: zo krijgt de hartsvriendschap tussen Goethe en Schiller ook in onze programmering vorm. Rond deze 'double bill' maken we een bijzonder randprogramma. Ten slotte hernemen het Nationale Toneel en Het Derde bedrijf Olie (Lukas Baerfuss). Deze voorstelling maakt op een fascinerende manier de verbinding duidelijk tussen de zinloze zoektocht naar olie in een uitgeput derde wereldland en de zinloosheid en leegte van het Westerse bestaan. NTjong herneemt het Oudhollandse Sinterklaasverhaal KLAAS (5+), een filmische en nostalgische ervaring in een prachtig miniatuurdraaitoneel geinspireerd op het oude Scheveningen en Panorama Mesdag. Ook herneemt NTjong Zebra Zebra (5+), het theatrale en muzikale stripverhaal dat in 2014 een Zilveren Krekel won als een van de beste jeugdtheatervoorstellingen.

Babel, het journalistieke programma van het Nationale Toneel

Alle voorstellingen komen uit in onze thuisstad Den Haag en zijn vervolgens in het gehele land te zien. Babel, het journalistieke programma van het Nationale Toneel, organiseert rondom de voorstellingen talkshows met bijzondere gasten en ontwikkelt hiernaast avondvullende programma's die (lokale) politieke en maatschappelijke thema's belichten vanuit een culturele, wetenschappelijke en politieke invalshoek.

OVERZICHT SEIZOEN 16/17

Midzomernachtdroom (reprise)

Tekst: William Shakespeare

Regie: Theu Boermans

Spel: Ali Cifteci, Jappe Claes, Sallie Harmsen, Hannah Hoekstra, Antoinette Jelgersma, Jelle de Jong, Yannick Jozefzoon, Vincent Linthorst, Anniek Pheifer, Mark Rietman, Joris Smit e.a.

Speelperiode, exclusief in de Koninklijke Schouwburg: 18 augustus - 1 september 2016

IJS & VIS (Firma MES in coproductie met het Nationale Toneel)

Concept: Firma MES

Regie: Thomas Schoots

Acteurs: Roos Eijmers, Daan van Dijsseldonk, Lindertje Mans, Jaap Spijkers, Kaspar Schellingerhout, Betty Schuurman e.a.

Premiere: 17 september, op locatie in Den Haag

Speelperiode, op locatie in Den Haag: 13 september t/m 15 oktober 2016

Olie (reprise)

Tekst: Lukas Baerfuss

Regie: Theu Boermans

Spel: Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Antoinette Jelgersma en Joris Smit

In coproductie met: Het Derde Bedrijf

Speelperiode, landelijke tournee: 21 september t/m 16 november 2016

Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort)

Tekst: Adam Long, Daniel Singer en Jess Winfield (naar William Shakespeare)

Vertaling en bewerking: Theu Boermans

Regie: Theu Boermans

Spel: Jappe Claes, Vincent Linthorst en Bram Suijker

Premiere: 2 oktober 2015, Koninklijke Schouwburg

Speelperiode, exclusief in de Koninklijke Schouwburg: 30 september, 1 oktober, 29 november t/m 3 december 2016

RACE

Tekst: David Mamet

Regie: Eric de Vroedt

Spel: Hein van der Heijden, Werner Kolf, Mark Rietman en Romana Vrede

Premiere: 5 november 2016, Koninklijke Schouwburg

Speelperiode, landelijke tournee: 1 november 2016 t/m 14 januari 2017

Ondertussen in Casablanca

Coproductie met Toneelgroep Oostpool

Tekst en regie: Jeroen De Man

Spel: o.a. Hans Dagelet, Khadija el Kharraz Alami, Kirsten Mulder, Anniek Pheifer

Premiere: 14 januari 2017, Theater aan het Spui

Speelperiode, landelijke tournee: 10 januari 2017 t/m 25 februari 2017

Jeanne d'Arc

Tekst: Friedrich Schiller

Regie: Theu Boermans

Spel: Sallie Harmsen als Jeanne d'Arc, Jappe Claes, Tamar van den Dop, Justus van Dillen, Vincent Linthorst, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Stefan de Walle e.a.

Premiere: 11 februari 2017, Koninklijke Schouwburg

Speelperiode, landelijke tournee: 7 februari t/m 30 april 2017

Tasso (reprise)

Tekst: Johann Wolfgang Goethe

Regie: Theu Boermans

Spel: Jappe Claes, Justus van Dillen, Sallie Harmsen, Hannah Hoekstra, Joris Smit

Speelperiode, landelijke tournee: 3 maart t/m 29 april 2017

Lord of the Flies (12+)

Het Nationale Toneel en NTjong, in coproductie met de Veenfabriek

Naar de roman van: William Golding

Regie: Noel Fischer

Acteurs: Steef de Bot, Enzo Coenen, Jim Deddes, Yannick Jozefszoon, Phi Nguyen, Sander Plukaard, Bram Suijker, Steef Verheijen, Mattias van de Vijver e.a.

Compositie: Paul Koek en Ton van der Meer

Premiere: maart 2017

Speelperiode: maart t/m april 2017

Een helse komedie, de bekentenissen van een seriemoordenaar

Coproductie met het Residentie Orkest o.l.v. Pieter-Jelle de Boer

Tekst: Michael Sturminger

Regie: Theu Boermans

Met: Cora Burggraaf (sopraan), Lilian Farahani (sopraan), Mark Rietman (spel)

Premiere: 7 mei 2017, Koninklijke Schouwburg

Speelperiode, exclusief in de Koninklijke Schouwburg: 2 mei t/m 21 mei 2017

The Nation: aflevering 1, 2 en 3

Concept, tekst & regie: Eric de Vroedt

Tekst aflevering 2: Joeri Vos

Met: Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Sallie Harmsen, Antoinette Jelgersma, Anniek Pheifer, Pieter van der Sman, Vanja Rukavina, Bram Suijker, Romana Vrede

Speelperiode, in het NT Gebouw:

Aflevering 1: 21 t/m 25 maart 2017

Aflevering 2: 18 t/m 22 april 2017

Aflevering 3: 17 mei t/m 21 mei 2017

Premiere van de marathon aflevering 1/m 3: n.n.b.

NTjong:

MONA (10+)

Regie: Alexandra Broeder

Tekst: Griet Op de Beeck

Spel: Hannah Hentenaar en Ilja van Zanten

Premiereweek: 4 t/m 14 augustus 2016 op Festival Boulevard

Speelperiode: hele seizoen 2016-2017

Zebra Zebra (5+) (reprise)

Regie: Noel Fischer

Toneelbeeld: Marianne Burgers

Kostuums: Carly Everaert

Acteurs: Joris Erwich, Roos Hoogland, Anil Jagdewsing, Feike Looyen, Jolle Roelofs en Eva Zwart

Speelperiode: oktober t/m november 2016

KLAAS (5+) (reprise)

Regie: Noel Fischer

Tekst: W.G. van de Hulst

Toneelbeeld: Marianne Burgers

Acteurs: Feike Looyen en Remco Melles

Speelperiode: november t/m december 2016