Half miljoen huurders komt moeilijk rond

TV | do 14 apr 2016

Verslag Guido Vermeulen

Redactie Jan Ponsen

Een half miljoen mensen had in 2015 moeite om elke maand de huur te betalen. Dat is achttien procent van alle huurders in Nederland tegenover dertien procent in 2012. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Het planbureau onderzocht hoeveel huishoudens een `betaalrisico' hebben: het risico dat een huishouden op een gegeven moment de huur niet meer kan betalen door een te laag inkomen.

Vooral de huurders met een inkomen onder het sociale minimum van 15.000 euro per persoon hebben een betaalrisico. Huurders met een inkomen boven het sociale minimum lopen minder vaak risico, maar toch is er ook bij hen een stijging te zien ten opzichte van 2012.

Het toegenomen betaalrisico is deels te wijten aan beleidsverandering: huurders betalen een groter deel van de huur zelf en de huurcorporaties mogen de huren sterker laten stijgen dan de inflatie.

In de koopsector had slechts 3 procent van de huishoudens een betaalrisico. Dit percentage is tamelijk stabiel door de jaren heen.