Kabinet zoekt nieuwe Nationale Iconen

Nieuwsbericht | 14-04-2016 | 12:00

Na een succesvolle eerste verkiezing van 4 Nationale Iconen in 2014 is het kabinet weer op zoek naar de innovatieve helden van Nederland. Het nodigt bedrijven en kennisinstellingen uit om de aanstormende innovaties van Nederland met een groot maatschappelijk en economisch potentieel aan te melden. Minister Kamp van Economische Zaken kondigt op 14 april de Nationale Iconen-zoektocht aan op de Innovation Expo.

Aanmelden tot 14 juni

De Nationale Iconen illustreren de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke opgaven. Innovaties waar we nu en in de toekomst trots op kunnen zijn. Van de Nederlandse baanbrekende iconische uitvindingen uit het verleden zoals de Deltawerken, de kunstnier en Bluetooth, tot de toekomstige uitvindingen die antwoord geven op klimaatverandering, kanker en een gebrek aan fossiele grondstoffen.

Bedrijven, instellingen, individuen en consortia kunnen hun innovaties voor 14 juni aanmelden via www.rvo.nl/nationaalicoon. In het najaar maakt het kabinet bekend welke iconen de jury onder leiding van Hans Wijers heeft gekozen. Elk icoon krijgt gedurende een ambassadeur, in de persoon van een minister of staatssecretaris. Dit geeft hun toegang tot een groot en gevarieerd netwerk dat nieuwe mogelijkheden kan brengen in binnen- en buitenland. De overheid zet zich daarnaast in om het icoonproject zoveel mogelijk exposure te geven, via bijvoorbeeld handelsmissies, beurzen, het agenderen op de Europese agenda en publiciteit. De exacte invulling van de ondersteuning gebeurt samen met de iconen, omdat elk icoon andere behoeften zal hebben. Met maatwerk zorgen we samen hopelijk voor optimale omstandigheden waarin de innovaties gerealiseerd kunnen worden.