Emeritus diaken L.J.J. van Eekelen overleden

Emeritus diaken L.J.J. van Eekelen overleden 14-4-2016

Lambrecht Jacob Johannes van Eekelen, emeritus diaken van het Aartsbisdom Utrecht, is op 12 april 2016 te Vleuten overleden. Lambrecht van Eekelen werd geboren te Den Haag op 21 mei 1932. Na zijn wijding tot permanent diaken op 29 oktober 1989 diende hij de Heer als diaken in de parochie H. Johannes de Doper te Breukelen. Op 1 juni 2000 ging hij met emeritaat.

Beschrijving

Lambrecht van Eekelen groeide op in de Gereformeerde Bond van de Hervormde Kerk en heeft als jonge man van 35 jaar bewust gekozen toe te treden tot de Rooms-Katholieke Kerk. Dit heeft hem zeer gevormd in zijn geloofsleven. "Lambrecht was econoom en als hoofddocent verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft veel op zijn vakgebied gepubliceerd, maar bescheiden als hij was, sprak hij daar niet over," zo schrijft kardinaal Eijk in het overlijdensbericht dat het Aartsbisdom Utrecht heeft verzonden. Na zijn diakenwijding werd hij benoemd in Breukelen. Lambrechts aandacht en zorg ging ook uit naar de Ethiopisch-Eritrese gemeenschap. In het bijzonder gaf hij steun aan de Ethiopische priester Petros Berga, toen deze pastoor in Edam was. Petros komt vanuit Ethiopie over naar Nederland om de Eucharistieviering bij Lambrechts uitvaart te celebreren. Als diaken schreef Lambrecht na het verschijnen van de encycliek Sollicitudo rei socialis (1991) het boekje `De sociale zorg van de Kerk': Het ging hem om een vertaling van de encycliek naar de praktijk van alledag, met vele goede voorbeelden hoe mensen de inspirerende boodschap van de encycliek in hun leven kunnen integreren. Over deze onderwerpen gaf hij ook op inspirerende wijze les aan de Priesteropleiding Arienskonvikt. Kardinaal Eijk: "Lambrecht was diep gelovig, zeer principieel, conscientieus en trouw. Zijn levensstijl werd gekenmerkt door soberheid. Wanneer iemand onrecht werd aangedaan, nam hij duidelijk stelling. Gedurende zijn emeritaat heeft hij een biddende diaken willen zijn, toegewijd aan God en de mensen."

De H. Eucharistie ten uitvaart wordt gevierd op dinsdag 19 april 2016 om 11.00 uur in de H. Johannes de Doperkerk, Herenstraat 19 te Breukelen. Aansluitend vindt de begrafenis plaats op de Algemene Begraafplaats Breukelen, Zandpad 12a te Breukelen.

Klik hier voor het volledige overlijdensbericht

Zie het origineel.