Groene daken, fase 2


15 april 2016
Groen dak

Verschillende overheden, koepelorganisaties, waterschappen en bedrijven tekenden 14 april een overeenkomst om de aanleg van meer groene daken te stimuleren.

Ook de gemeente Tilburg doet mee aan dit initiatief. Begroeide daken bieden veel voordelen. Ze zorgen onder andere voor minder 'hittestress' in steden, opname van water tijdens hevige regenval en vergroting van de biodiversiteit. Ook werken ze isolerend in zowel de winter als de zomer.
Onderzoek heeft uitgewezen dat vergroening in stedelijke omgeving goed is voor de (geestelijke) gezondheid van mensen.

De overeenkomst is een Green Deal, waarvan de eerste fase (2014-2015) zich richtte op het ontwikkelen van nieuwe verdienconcepten. In fase 2, die tot en met 2017 loopt, worden de verdienconcepten uitgewerkt en wordt ermee geexperimenteerd in de praktijk.

Stimulans

Met het tekenen van de overeenkomst laat Tilburg zien te willen doorpakken met het stimuleren van de aanleg van groene daken. Verantwoordelijk wethouder Mario Jacobs: "Deelname aan de Green Deal betekent niet alleen toegang tot kennis en ervaringen van andere partijen, maar geeft ook de
mogelijkheid om mee te denken over het benutten van kansen, wegnemen van belemmeringen en uitvoeren van pilots. Hiervan kan een stimulans uitgaan naar partners en bewoners, die uiteindelijk de groene daken zullen moeten realiseren."