Provincies presenteren visie verkeersveiligheid op congres

Provincies presenteren visie verkeersveiligheid op congres

15 april 2016

Op 21 april aanstaande vindt het Nationaal Verkeers Veiligheids Congres (NVVC) plaats. In de openingssessie wordt de Groningse gedeputeerde Fleur Graeper-van Koolwijk, IPO-portefeuillehouder Mobiliteit, samen met de VNG portefeuillehouder Verkeersveiligheid, Harald Bouman, geinterviewd door dagvoorzitter Erik Peekel.

Tijdens het congres presenteert Fleur Graeper de pas vastgestelde Visie Verkeersveiligheid 2015-2019 van de gezamenlijke provincies. Uitgangspunt van deze visie is dat "Iedere verkeersdeelnemer weer veilig thuis moet komen". De provincies koppelen aan het traditionele reactieve verkeersveiligheidsbeleid een proactieve benadering, met een focus op een aantal kansrijke thema's als: Alcohol en Snelheid in het verkeer, Verkeersonveiligheid van Fietsers en Oudere verkeersdeelnemers (en een combinatie van die laatste twee).

Deze proactieve aanpak wordt vooral ingegeven door het feit dat de nationale doelstellingen voor verkeersveiligheid in 2020 buiten bereik lijken te raken. Minister Schultz- Van Haegen (IenM) maakt tijdens het congres het definitief vastgestelde aantal verkeersdoden 2015 bekend. Uit voorgaande jaren weten we dat de trend van het aantal ernstig verkeersgewonden veel hoger uitvalt dan het streven is. Vooral het aantal (eenzijdige) Fietsongevallen stijgt (zie grafiek, bron SWOV).

Provincies willen met andere koepelorganisaties, maatschappelijke organisaties en zo mogelijk ook marktpartijen, in contact treden om met de combinatie van proactieve en reactieve aanpak deze trend in positieve richting om te buigen.