Pluspunten Veluwe sluiten aan bij recente ontwikkelingen

Gepubliceerd: 15 april 2016

Pluspunten Veluwe sluiten aan bij recente ontwikkelingen

"Juist door de invloed van de overheid mocht er weinig op de Veluwe. Dat was lange tijd een belemmering, maar nu de vakantieganger steeds meer op zoek is naar kleinschalige plaatsgebonden beleving, liggen er juist voor de Veluwe goede kansen", aldus architectuurhistorica Mieke Dings. Het programma Vitale Vakantieparken organiseerde 7 april 2016 een netwerkbijeenkomst `Tussen tent en villa'. Mieke Dings nam de aanwezigen in sneltreinvaart mee door de geschiedenis vanaf 1920 tot nu.

Uit de geschiedenis van het vakantiepark in Nederland blijkt vooral dat de wensen van de vakantieganger aan verandering onderhevig zijn. In de jaren zestig verrezen er nog in heel Nederland grootschalige parken en in de jaren zeventig en tachtig groeiden die steeds meer uit tot pretparken met subtropische zwembaden en steeds meer luxe en voorzieningen op het park zelf. De vakantieparken moesten concurreren met reizen naar Spanje en andere Zuid-Europese bestemmingen.

Natuurbeleving

Op dit moment is de markt compleet veranderd en zijn we weer terug bij de natuurbeleving van voor de jaren zestig, maar dan in een moderner jasje. In de huidige trends zien we steeds meer mensen die het unieke van de natuur willen beleven. Recreanten die veel buiten willen zijn en van de lokale en van de streekproducten willen genieten en niet meer op zoek zijn naar de totaalbeleving op het park zelf.

Recente ontwikkelingen

Als we iets van de geschiedenis kunnen leren is het wel dat de markt snel veranderd en dat het met veel vastgoed en lange afschrijftijd lastig is om de marktontwikkelingen bij te blijven. Vandaar ook dat er steeds meer ontwikkelingen zichtbaar zijn van parken met huisjes met een kortere levensduur die soms meer lijken op een luxe tent dan op een villa. Dat sluit aan bij de recentere ontwikkelingen waarbij veel mensen weer op zoek zijn naar natuurbeleving van een uniek gebied en het gevoel willen hebben middenin de natuur te zijn. Laat dat nou net een van de pluspunten van de Veluwe zijn!

Opmerkelijke gebeurtenissen

De geschiedenis van de recreatiesector staat bol van opmerkelijke gebeurtenissen. Wist u bijvoorbeeld dat de gemeente Harderwijk uit monde van de toenmalige burgemeester Jan (J.) de Jong Saakes waarschuwde voor de vakantiegasten die uit Amsterdam naar de Veluwe kwamen en zich hier allerlei vrijheden veroorloofden? Mede daarom werd er in 1935 een kampeerkaart ingevoerd, eigenlijk een bewijs van goed gedrag.

Structuurschetsen

Tijdens haar lezing leidde Mieke Dings ons ook langs een reeks Structuurschetsen (Voluit Structuurschets voor de ruimtelijke ontwikkeling van de openluchtrecreatie) van de rijksoverheid waarin de ontwikkelingen voor de Veluwe stonden opgenomen. De Structuurschets was die van 1964 - 1966 waarin saneren van parken centraal stond en niet veel nieuwe dingen mochten. In zowel de Eerste Structuurschets (1964) als de Tweede (1966) was de Veluwe aangewezen als een gebied `met het accent op sanering en of uitbreiding van bestaande locaties'. Ontwikkeling van nieuwe locaties was niet toegestaan.

`Must read'

Mieke Dings deed onderzoek naar de ontwikkeling van de vakantieparken in Nederland van 1920 tot nu en promoveerde op dit onderwerp. Zij schreef een lijvig boek `Tussen tent en villa', dat inmiddels een standaardwerk is voor de verblijfsrecreatie en een must read voor iedereen die zich beroepsmatig met dit onderwerp bezig houd.

Meer info: www.vitalevakantieparken.nl