CDA hekelt gebrek aan transparantie bij prijsafspraken dure medicijnen

15/04/2016CDA hekelt gebrek aan transparantie bij prijsafspraken dure medicijnen

De onderhandelingen die minister Schippers voert met farmaceuten over dure geneesmiddelen zijn te weinig transparant, vindt het CDA. Medicijnen met extreem hoge prijzen worden in een soort sluis geplaatst. De geheime prijsafspraken die op dat moment gemaakt worden zijn daardoor niet te controleren. CDA woordvoerder zorg Hanke Bruins Slot: "Niet door zorgverzekeraars die wel de financiele risico's moeten dragen. En niet door het Zorginstituut die de kosteneffectiviteit zou moeten toetsen. Als transparantie het medicijn is, waarom zorgt de minister hiermee dan juist voor minder transparantie?" Bruins Slot vreest dat patienten die van de dure geneesmiddelen afhankelijk zijn uiteindelijk de dupe worden. "Die afspraken vormen een tijdelijk lapmiddel, maar wat als contracten aflopen? Daarover tast de patient in het duister."

Medicijntekorten

Het CDA vindt het wel goed dat minister Schippers van Volksgezondheid beleid ontwikkelt om de farmaceutische industrie aan te kunnen pakken. Het is immers belangrijk dat geneesmiddelen betaalbaar zijn en dat de farmaceutische industrie geen asociale prijzen vraagt. Ook zijn geneesmiddelen van levensbelang voor de gezondheid van patienten. Maar wat het CDA mist in de visie van de minister is het probleem van de medicijntekorten. Bruins Slot: "Toen het CDA hier eerder actie voor vroeg, bleek al dat fabrikanten nooit aangepakt worden. De rol van groothandels is hierbij tot nog toe onderbelicht gebleven. Wij krijgen signalen dat zij soms ook met opzet lage voorraden aanhouden, terwijl zij toch ook een wettelijke verantwoordelijkheid hebben." Bruins Slot riep de minister op om de rol van groothandels te onderzoeken. Daarnaast vroeg ze haar om in haar onderzoek naar de verhoging van de boetenorm voor fabrikanten ook de groothandelaren mee te nemen.

Kritische Geneesmiddelen Lijst

Bruins Slot heeft eerder al gepleit om samen met artsen, apothekers en andere deskundigen tot een Kritische Geneesmiddelen Lijst te komen. Op die lijst staat een selectie van geneesmiddelen, waar bij tekorten geen alternatief voor is, of waar bij tekorten patienten enorme gezondheidsrisico's lopen. Bruins Slot: "Dan kunnen we fabrikanten, zorgverzekeraars en groothandels er makkelijker aan houden om voldoende voorraden aan te houden." Ze spoorde de minister aan om hier alsnog werk van te maken. De minister heeft toegezegd, dat zij voor de zomer met een plan komt om medicijntekorten aan te pakken.

Trefwoorden

* Medicijnen * farmaceuten * farmaceutische industrie * geneesmiddelen * Hanke Bruins Slot