Minister Koenders sluit EU-overeenkomst met Mali over migratie

Nieuwsbericht | 15-04-2016 | 17:02

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag met de regering in Mali namens de EU een overeenkomst bereikt om de migratiestromen uit West-Afrika in te dammen. Hij sprak achtereenvolgens met premier Keita, minister van Migratie Sylla en minister van Veiligheid Traore.

Afgesproken werd samen stevig op te treden tegen irreguliere migratie. Het is de eerste keer dat de EU en een Afrikaans herkomstland een migratieovereenkomst sluiten in het kader van het Vallettaproces. Minister Koenders: 'En dit moet slechts het begin zijn. Het Valletta Actieplan is de basis van de overeenkomst vandaag, die ook in migratie overeenkomsten met andere landen voorziet.'

Koenders heeft nu namens de EU met Mali concrete afspraken gemaakt die de controle op de migratiestromen vergroten, met vervolgstappen en nieuwe EU-projecten op het terrein van terugkeer, grensbeheer, legale migratie, en het wegnemen van grondoorzaken door het scheppen van werkgelegenheid.

De EU gaat met Mali samenwerken aan opvang in de West-Afrikaanse regio door Malinese vluchtelingen aan de grenzen van Mali bij te staan. De EU heeft zich bovendien gecommitteerd financieel bij te dragen aan grenscontroles met extra grensposten. Ook maakt de EU extra studiebeurzen mogelijk.

De EU en Mali zijn overeengekomen dat een efficient terugkeerbeleid integraal onderdeel is van het beheren van migratiestromen, en een instrument om mensen ervan te weerhouden de gevaarlijke tocht te wagen. Afgesproken werd onrechtmatige migranten te identificeren via een identificatiemissie om ze te laten terugkeren, nog voor het einde van het Nederlands Voorzitterschap.

De minister vervolgt zijn reis naar Ghana en Ivoorkust, waar hij ook het gesprek aan zal gaan met de regering over de migratiestromen uit West-Afrika.

Bijgevoegd de gezamenlijke verklaring die de EU en Mali uitbrachten met afspraken op het gebied van migratie.