Brug over de middensluis IJmuiden is voor 15 april weer open | Rijkswaterstaat

Eind vorig jaar constateerde Rijkswaterstaat tijdens een periodieke inspectie dat de brug aan de zeezijde over de middensluis IJmuiden scheurvorming vertoonde. In verband met veiligheid werd de brug direct afgesloten voor alle verkeer. Inmiddels is het onderzoek naar de oorzaak en oplossing van dit probleem afgerond. Binnenkort starten de herstelwerkzaamheden zodat de brug voor 15 april weer open is.

Herstelwerkzaamheden

De scheurvorming is ontstaan door de combinatie van een ongelijke overgang tussen het brugdek en de aansluitende weg en het intensieve gebruik van (zwaar) verkeer in de laatste jaren. Nadat de werkzaamheden aan de brug aan de zeezijde zijn afgerond, verplaatsen de werkzaamheden zich naar de brug aan de kanaalzijde. De wielstellen van deze brug worden ook vervangen. Omdat deze brug in goede staat is, kunnen de werkzaamheden op rustige momenten worden uitgevoerd. Zo heeft het verkeer er zo min mogelijk last van.

Vertraging

De route over het sluizencomplex geeft op het moment veel vertraging. Afhankelijk van de waterstand en hoeveel schepen er geschut worden, kan de vertraging oplopen tot meer dan 40 minuten. Er ontstaat niet alleen vertraging als gevolg van het schutten, maar ook omdat het verkeer dat staat te wachten maar in een richting tegelijk over de brug aan de kanaalzijde kan rijden.

Langzaam verkeer

Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de brug op een eerder moment open te stellen voor langzaam verkeer. Helaas is het niet mogelijk gebleken om in deze situatie de veiligheid van fietsers en wandelaars op de brug te garanderen. Totdat de herstelwerkzaamheden zijn afgerond adviseert Rijkswaterstaat fietsers en wandelaars daarom om gebruik te maken van de pont vanaf het pontplein in IJmuiden.

Gemotoriseerd vervoer

Voor gemotoriseerd vervoer geldt het advies om gebruik te maken van de Velsertunnel tot de herstelwerkzaamheden zijn afgerond. De brug is voor 15 april weer open voor al het verkeer met een maximale aslast van 1,6 ton. Zwaarder (vracht)verkeer is niet toegestaan op de sluizenroute.

Tijdens de renovatie van de Velsertunnel adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers om via de Wijkertunnel te reizen. De route over het sluizencomplex wordt dringend afgeraden tijdens de renovatie van de Velsertunnel, omdat Rijkswaterstaat verwacht dat weggebruikers (langdurig) vast komen te staan door extra drukte.