Driekwart van alleenreizende kinderen in Griekenland loopt gevaar

Ruim 1500 alleenreizende kinderen op de vlucht in Griekenland lopen het gevaar in onveilige situaties te belanden, omdat veilige opvangplekken vol zitten. Door het sluiten van de grenzen bij Macedonie zijn zo'n 2000 onbegeleide kinderen vastgelopen terwijl er maar 477 opvangplekken zijn, volgens de Griekse overheidsinstantie Nationaal Centrum voor Sociale Solidariteit. Dat zegt Save the Children vlak voor het bezoek van paus Franciscus, patriarch Bartholomeus I en aartsbisschop Ieronymos op zaterdag 16 april aan het Griekse eiland Lesbos.

Voor recent aangekomen kinderen is al weken geen plek in de daartoe bestemde opvangplekken. Een deel van hen verblijft in politiecellen of detentiekampen. Door gebrek aan toezicht lopen ze het risico ziek te worden, of slachtoffer te worden van misbruik of mensensmokkel. Ook aan de grens met Macedonie verblijven alleenreizende kinderen op de vlucht, vaak op weg naar familie in Europa.

Teamleider Amy Frost van Save the Children in Griekenland stelt: "Kinderen die in hun eentje de overtocht hebben gemaakt op weg naar veiligheid, zijn kwetsbaar. Steeds vaker slapen ze op niet-officiele plekken of worden opgesloten in detentiecentra. Ze vallen door de kieren van het systeem." De solidariteit van de religieuze leiders is een voorbeeld voor Europa, vindt Frost. "In plaats van de toevlucht te nemen tot uitzetting en detentiecentra, zouden Europese leiders hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de kinderen moeten helpen."

Op Lesbos zitten zo'n 150 kinderen in het gesloten Centrum voor Eerste Opvang (CEO) van detentiecentrum Moria, waar de kerkelijke leiders op bezoek gaan. Nog eens 57 kinderen zitten in een ander deel van het kamp, onder toezicht van de politie. Frost: "In ruimtes zonder voldoende bedden, zonder juridische bijstand of andere basiszorg. Sommige kinderen zijn nog niet eens geregistreerd."

Volgens Save the Children is opsluiting nooit in het belang van kinderen. De organisatie dringt er bij de Griekse overheid op aan die praktijken te stoppen. Verder moet Europa helpen het aantal veilige opvangplekken uit te breiden, zoals afgesproken in Europese en andere internationale verdragen. Hoewel Save the Children teams heeft die zich ontfermen over alleenreizende, blijven sommige van hen buiten het zicht van de autoriteiten en ngo's. Op enkele hotspots worden alleenreizende kinderen als volwassene geregistreerd, of reizen ze met anderen. Daardoor krijgen ze niet de hulp die ze nodig hebben en lopen de kans uitgezet te worden. Save the Children runt samen met de organisatie PRAKSIS op Lesbos een opvangplek voor vluchtelingenkinderen, een tweede plek op Samos opent binnenkort de deuren. Dit soort opvangplekken zijn een goed alternatief voor detentiekampen, omdat ze zorgen voor veilige opvang en zorg voor alleenreizende kinderen.