Burgemeester Jean Paul Gebben biedt ontslag aan


Sandra Steeghs

Burgemeester Jean Paul Gebben heeft besloten om met ingang van dinsdag19 april 2016 zijn ontslag aan te bieden aan Zijne Majesteit de Koning. Hij heeft geconcludeerd dat de verstoorde verhoudingen, die waren ontstaan na het uitgaansincident op de Korenmarkt te Arnhem, niet meer hersteld kunnen
worden. Oud-burgemeester Hein Bloemen wordt benoemd tot waarnemend burgemeester

De heer Gebben baseert zich daarbij op de uitkomsten van een onderzoek van de heer Geert Jansen, die door Commissaris van de Koning Clemens Cornielje was gevraagd om te verkennen of er ruimte bestaat om deze verstoorde verhoudingen te normaliseren.

De heer Jansen heeft eind vorige week (week 15, 2016) aan de Commissaris van de Koning verslag gedaan van zijn bevindingen. Vervolgens heeft de Commissaris van de Koning de heer Gebben geinformeerd, waarna de heer Gebben tot zijn besluit kwam.

De heer Gebben werd in 2007 benoemd tot burgemeester van de gemeente Renkum, in 2013 werd hij herbenoemd.

De Commissaris van de Koning heeft vanavond, maandag 18 april 2016, over de ontstane situatie overleg gevoerd met de gemeenteraad (fractievoorzitters) en het college van de gemeente Renkum. Hij heeft, na overleg met de fractievoorzitters en het college, besloten om de heer mr. H.L.M. (Hein)
Bloemen met ingang van dinsdag 19 april 2016 te benoemen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Renkum.

Hein Bloemen (67 jaar, CDA) was van september 2005 tot juli 2014 burgemeester van de gemeente Berkelland. Daarvoor was hij burgemeester van de gemeente Driebergen-Rijsenburg (2000-2005) en waarnemend burgemeester van de gemeente Maarn (2004-2005). Van 1994 tot 2000 was hij wethouder van de
gemeente Arnhem.

De waarneming door de heer Bloemen zal voortduren tot het moment waarop een nieuwe, door de Kroon benoemde, burgemeester zal aantreden. Naar verwachting zal dit een klein jaar duren.



Het benoemen van een waarnemend burgemeester behoort tot de rijkstaken van de commissaris van de Koning.