Schimmig spel op Terschelling over gat in begroting

Radio | ma 18 apr 2016

verslaggever Laura Kors

redacteur Chaja d'Olivat

Een boekhouder in dienst van de gemeente op Terschelling ontdekt in 2012 een enorm gat van drie ton in de gemeentebegroting. Twee jaar later vertrekt de 'senior medewerker financien' met een premie van 155 duizend euro, en de waarschuwing dat hij vervolgd wordt als hij de openbaarheid zoekt.

Maar dit is het begin van een politieke eilandsoap en een schimmig spel. Want wat is de oorzaak van het tekort in de kas van Terschelling?

Geheimhouding, zo meldt een interim-burgemeester van Terschelling, is van groot belang. Onderzoek wordt gedaan door een bureau: geheim. Er vindt een raadsvergadering over het probleem plaats: ook geheim. Er wordt een WOB-verzoek gedaan: het college weigert die aanvraag in behandeling te nemen.

Het `klokkenluidersdossier', zoals deze kwestie op het waddeneiland genoemd wordt, zorgt voor veel onrust. Raadslid Gossen Bos van de partij Plaatselijk belang leeft al anderhalf jaar in onmin met het voltallige college en de andere partijen uit de gemeenteraad sinds hij zich op de kwestie heeft gestort.

Gossen Bos rust niet voor hij de bovenste steen boven heeft en daarvoor stond hij vorige week zelfs in de rechtszaal. In Radio EenVandaag spreken we met Bos.