Dierproeven, tien jaar geleden en over tien jaar (Oratie) - Radboud Universiteit

zaterdag 23 april 2016

Tijd vanaf 16:00

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Spreker Prof. dr. Merel Ritskes-Hoitinga

Beschrijving

Tien jaar geleden werd het hoogleraarschap Proefdierkunde aan de Radboud Universiteit ingesteld. Sindsdien is er veel veranderd in dit vakgebied. In deze verantwoordingsrede geeft prof. dr. Merel Ritskes-Hoitinga een overzicht van die veranderingen en de invloed die de leerstoel Proefdierkunde vanuit Nijmegen daarop heeft gehad. Daarnaast is deze rede vooral een blik op de toekomst en de plannen om de komende tien jaar met de opgedane ervaring en inzichten het vakgebied nog veel meer te veranderen dan de afgelopen tien jaar is gebeurd.

In tegenstelling tot de economische wetenschappen is het in de proefdierkunde niet gebruikelijk te werken met concrete doelstellingen. Met deze verantwoordingsrede wil Merel Ritskes-Hoitinga daarin proberen een verandering te brengen. Het doel is om mondiaal 1/2 N = het gebruik van het aantal proefdieren te halveren; 2 Q = de kwaliteit van het onderzoek te verdubbelen; 4 P = de relevantie voor de patienten te verviervoudigen.

Doelen helpen om transparant te maken waar we naar toe willen, keuzes te maken en het mogelijk te maken om te toetsen of we op de goede weg zijn. Of dit doel haalbaar is, zal de praktijk moeten leren. Prof. Ritskes-Hoitinga zal onderbouwen dat het theoretisch zeer wel mogelijk is. Mondiaal zouden we het leven van naar schatting 50 miljoen proefdieren kunnen redden, betere wetenschap kunnen bedrijven en vooral veel meer nieuwe klinisch relevante inzichten kunnen ontwikkelen.