Amsterdamlezing: over de volksverheffers eind 19e eeuw

18 apr 2016 20.00 - 21.30

Eind negentiende eeuw groeiden de Europese steden hard. Gedreven door compassie en idealen zette de middenklasse zich aan de geestelijke en lichamelijke verheffing van het proletariaat en gaf ze zich over aan utopische experimenten. Christianne Smit schetst de ambities, inspiraties en dromen van de volksverheffers die zich eind 19e eeuw in Nederland inzetten voor een ideale samenleving.

Dr. Christianne Smit is hoofddocent en onderzoeker Politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Onlangs verscheen haar boek De volksverheffers. Sociaal hervormers in Nederland en de wereld 1870-1914 (2015, Verloren BV), waarin ze schrijft over de ambities, inspiraties, dromen en initiatieven van de volksverheffers die zich tussen 1870 en 1914 in Nederland inzetten voor een ideale samenleving.

Aanmelden

Gratis toegang, maar aanmelding is noodzakelijk vanwege het beperkte aantal plaatsen.

Ja, ik meld me aan voor de Amsterdamlezing van Christianne Smit op 18 april

Tijd en locatie

20.00 - 21.30 (inloop vanaf 19.30) in de Theaterzaal (7e etage) van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, Amsterdam.

De Amsterdamlezingen

Tijdens de interactieve Amsterdamlezingen van de UvA vertellen hoogleraren over hun vakgebied en over de rol die de stad daarin speelt. De formule is als volgt: iedere spreker houdt een lezing van maximaal een half uur. Daarna gaat de spreker een uur lang over het onderwerp in gesprek met het publiek. Het thema is dit jaar: `Derde gouden eeuw.' Amsterdam wacht een positieve tijd: een derde gouden eeuw. Maar wat speelt er in de wereld om ons heen? Hoe gaat het verder met Europa?

Gepubliceerd door Universiteit van Amsterdam