Panelgesprek over weerbare democratie


9 mei 2016

ProDemos Panelgesprek over gedeelde waarden

ProDemos organiseert in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zeven panelgesprekken en een symposium over gedeelde waarden en waardeconflicten. Met diverse vertegenwoordigers uit de samenleving wordt in kaart gebracht hoe de kernwaarden: "vrijheid,
gelijkwaardigheid en solidariteit" in de praktijk schuren. Voor elk panelgesprek zijn 10 - 12 mensen welkom die een grote rol in de samenleving spelen.

Op maandag 9 mei 2016 van 20.00 - 21.45uur organiseert ProDemos een gesprek voor raadsleden/ wethouders. Er zijn nog enkele plaatsen vrij! Het gesprek vindt plaats in Culemborg.

Aanleiding: de motie Van Dam
De panelgesprekken vormen onderdeel van de uitvoering van de motie Van Dam in de Tweede Kamer. Deze motie zegt dat voor een weerbare democratie een weerbare samenleving van wezenlijk belang is. Hiervoor is eensgezindheid tegenover antidemocratische opvattingen nodig.

Inhoud en verloop van het panelgesprek
De waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit staan centraal in het panelgesprek. In een groep van zo'n 10 - 12 raadsleden/wethouders wisselen we ervaringen uit. We proberen te verhelderen wat belangrijke verschillen tussen waarden en normen van mensen zijn. Ook is er ruimte om
ideeen uit te wisselen voor het versterken van gedeelde waarden. Het gesprek wordt geleid door een professionele gespreksleider. Vooraf (om 19:00 uur) is het mogelijk een maaltijd te nuttigen.

De resultaten van de verschillende panelgesprekken worden gedeeld met bestuurders, beleidsmakers en wetenschappers in een symposium op 10 juni 2016 in Utrecht. Zij gaan er vervolgens mee aan de slag om onze gedeelde waarden in beleid op te nemen of te versterken.

Interesse?
Stuur een e-mail naar aanmelden@prodemos.nl met als onderwerp: "gedeelde waarden, 9 mei" en vermeld uw naam, functie en de gemeente waarin u werkzaam bent. Geef ook aan of u van tevoren mee wilt eten!
Let op: in verband met een beperkt aantal plaatsen, kan uw deelname pas definitief zijn wanneer u hier een bericht van ProDemos over hebt ontvangen.

Meer informatie vindt u op de website van ProDemos: http://prodemos.nl/Nieuws/Panelgesprekken-over-gedeelde-waarden

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 19 april 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en LinkedIn.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!