Versnelde bouw extra sociale huurwoningen


19/04/2016
In de komende tweeenhalf jaar gaat de gemeente Nijmegen versneld woningen bouwen. Het gaat om (tijdelijke) woningen met een lage huur voor zo'n 500 personen. Er zijn hiervoor verschillende locaties in beeld, verspreid door de stad.

Aanleiding voor de versnelde woningbouw is de druk op de Nijmeegse woningmarkt door het grote aantal woningzoekenden dat op zoek is naar een betaalbare woning. Daarnaast is er een toename van het aantal mensen dat moet uitstromen uit zorginstellingen en het aantal asielzoekers met een
verblijfsvergunning (vergunninghouders). De versnelde woningbouw moet verdringing op de woningmarkt voorkomen. Daarnaast wordt ook gekeken of bestaand vastgoed tijdelijk gebruikt kan worden voor wonen en zijn er nieuwbouwplannen van woningcorporaties.
Alle woningzoekenden in Nijmegen die voor een sociale huurwoning in aanmerking komen, kunnen zich straks op de extra woningen inschrijven.
De locaties die de gemeente op het oog heeft, zijn:
1. Zuiderveld (Nijmegen Noord)
2. Wijers (Nijmegen Noord)
3. Smit Draad (Groenestraat)
4. Wolfskuilseweg (locatie Breed)
5. Boterfabriek (Oud West)
6. IBIM-terrein (Nijmegen Midden)
7. Postweg (Nijmegen Oost)
Deze zijn voorlopig geselecteerd als kansrijke locaties na een eerste verkennend onderzoek naar 16 locaties in de stad. Daarbij is gekeken naar onder meer beschikbaarheid en financiele haalbaarheid. De gemeente gaat de locaties nu uitgebreider onderzoeken. Kiest de gemeente definitief voor een
locatie, dan volgt een procedure voor een omgevingsvergunning. Op termijn kunnen er nog nieuwe locaties in aanmerking komen voor versnelde woningbouw.
Het is de bedoeling dat er per locatie voor zo'n 100 mensen woningen komen. De gemeente denkt dat het eerst gebouwd kan gaan worden op de locaties Zuiderveld en Smit Draad. De intentie is om daar nog dit jaar te starten met de bouw. De bouw op andere locaties volgt in 2017 en 2018. De
uitwerking en realisatie van de plannen zal per locatie met omwonenden en andere belanghebbenden gebeuren. Zij krijgen daarover te zijner tijd meer informatie.