Cultuurraad Hilversum zoekt zes leden


In 2016 richt de gemeente Hilversum een nieuwe, onafhankelijke Cultuurraad op. Daarmee wil het college de kwaliteit van het culturele programma en het gemeentelijke cultuurbeleid versterken.

De Cultuurraad beoordeelt subsidieaanvragen en adviseert het college van burgemeester en wethouders over toekenning van financiele middelen. De Cultuurraad geeft bovendien gevraagd en ongevraagd advies over de ontwikkeling van kunst en cultuur in Hilversum. De Cultuurraad waarborgt de
kwaliteit en diversiteit van het culturele aanbod in Hilversum.

Werkzaamheden Cultuurraad

* De Cultuurraad is onafhankelijk en geeft eigenmachtig adviezen over subsidieaanvragen aan het college.
* Voor professionele organisaties adviseert de Cultuurraad vanaf EUR 10.000,- en voor amateurorganisaties vanaf EUR 2.000,-. Over kleinere bedragen beslist de wethouder Cultuur zonder voorafgaand advies van de Cultuurraad.
* De Cultuurraad monitort organisaties die de culturele basisinfrastructuur vormen. Dit doet zij om ervoor te zorgen dat de programmering en de culturele basisinfrastructuur optimaal op elkaar zijn afgestemd. De Cultuurraad kijkt daarbij naar de bijdrage die organisaties leveren aan het
Hilversumse cultuurbeleid en naar het functioneren van de organisaties.
* De Cultuurraad adviseert gevraagd en ongevraagd over alle andere onderwerpen die zij voor een goed functionerend cultuurklimaat in Hilversum belangrijk acht.

De Cultuurraad baseert zich hierbij op de nieuwe nota Metrum: Kunst en Cultuurbeleid Hilversum 2015-2020 en op de beoordelingscriteria voor kunst- en cultuursubsidies.

Profiel leden Cultuurraad

De Cultuurraad bestaat uit een kleine, permanente groep experts met brede, algemene kennis van de culturele sector. De leden van de Cultuurraad worden geselecteerd op basis van hun inhoudelijke kennis van de culturele sector. Ze zijn niet verbonden aan culturele organisaties in Hilversum of
aan organisaties die een cultureel aanbod in Hilversum presenteren. Zij zijn ook geen gemeenteraadslid van Hilversum of een regiogemeente. Leden kunnen in Hilversum woonachtig zijn, maar dat is niet noodzakelijk.

De gemeente Hilversum zoekt vier leden, die aan een van onderstaande profielen voldoen:

* Afkomstig uit de muzieksector (in brede zin), met voldoende belangstelling voor andere disciplines op het gebied van kunst en cultuur en met enige ervaring in cultuurbeleid en/of advisering;
* Afkomstig uit een van de andere podiumkunsten, met voldoende belangstelling voor andere disciplines op het gebied van kunst en cultuur en met enige ervaring in cultuurbeleid en/of advisering;
* Afkomstig uit de wereld van de beeldende kunst, mediakunst of erfgoed, met voldoende belangstelling voor andere disciplines op het gebied van kunst en cultuur en met enige ervaring in cultuurbeleid en/of advisering;
* Met speciale belangstelling voor en ervaring met cultuureducatie en/of cultuurparticipatie en/of publieksbereik en/of culturele diversiteit, met voldoende belangstelling voor andere disciplines op het gebied van kunst en cultuur en met enige ervaring in cultuurbeleid en/of advisering;
* Met kennis en ervaring op het gebied van de letteren, informatieoverdracht en/of de media, met voldoende belangstelling voor andere disciplines op het gebied van kunst en cultuur en met enige ervaring in cultuurbeleid en/of advisering.

Daarnaast zoekt de gemeente twee leden, die voldoen aan het onderstaande profiel:

* Geinteresseerd in cultuur, maar niet afkomstig uit de culturele sector. Met expertise op bijvoorbeeld financieel of bedrijfskundig gebied.

De Cultuurraad is bij voorkeur pluriform van samenstelling, dat wil zeggen divers naar leeftijd, geslacht en etnische achtergrond.

Werkzaamheden en vergoeding

De leden van de Cultuurraad hebben een zittingstermijn van vier jaar, met de mogelijkheid van een eenmalige verlenging van vier jaar. De Cultuurraad vergadert ten minste vier keer per jaar.

Van leden van de Cultuurraad wordt verwacht dat zij zich verdiepen in het culturele aanbod van Hilversum en zich daarin begeven. Het bezoek van voorstellingen, tentoonstellingen, evenementen en werkbezoeken aan instellingen is daar onderdeel van.

Voor de leden van de Cultuurraad is een vergoeding beschikbaar van EUR 200 per vergadering. Dit is exclusief reiskosten, maar met inbegrip van reistijd, voorbereidingstijd en werkbezoeken.

Interesse?

U kunt tot uiterlijk 8 mei reageren. Stuur uw reactie met CV en korte motivatie voor 9 mei naar Marlien de Kruijf (beleidsadviseur Cultuur) via (m.dekruijf@hilversum.nl) o.v.v. Lid Cultuurraad.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Marlien de Kruijf via (m.dekruijf@hilversum.nl), 035 - 629 24 52 of 06 16 26 86 79.

De kennismakingsgesprekken worden gevoerd in de laatste twee weken van mei.