Zwamburg wint MKB L1mburg Prijs


Vijf bedrijven waren genomineerd voor de MKB L1mburg Prijs: Arion uit Geleen, Bureau Beerens uit Swolgen, New Energy Systems uit Schimmert, Weelec uit Maastricht en Zwamburg uit Maastricht. De winnaar is Zwamburg.

Zwamburg
Zwamburg is een duurzame paddenstoelen-kwekerij die oesterzwammen kweekt op onder andere de koffiedrab van de horeca.
Het bedrijf werkt volgens de `blauwe economie': lokale grondstoffen, lokale afzet, kennis delen en afval-vrij produceren. Zwamburg wil meer mensen en bedrijven bewust maken van de blauwe economie, zodat ze waarde gaan hechten aan hun reststromen.
IFrame

Met de MKB L1mburg Prijs worden bedrijven gehonoreerd die maatschappelijke meerwaarde bieden. Het motto van de prijs is: van winst naar waarde. Hoe maakt het bedrijf de wereld - of althans ons stukje daarvan - aantoonbaar beter? Bij ondernemen zou het dus niet alleen om een goed verdienmodel
moeten gaan, zo is de gedachte achter de prijs.

De andere genomineerde waren:

Arion
Arion maakt doekjes om patienten te wassen zonder water en een hulpmiddel om aan- en uittrekken van steunkousen heel simpel te maken. Arion streeft ernaar om het leven van patienten en zorgverleners gemakkelijker, efficienter en comfortabeler te maken. Enerzijds bespaart een Arion-product
water, anderzijds steunt het bedrijf Made Blue, dat juist zorgt voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.
IFrame

Beerens
Bureau Beerens maakt e-learningmodules en computergames op maat. Beerens ondersteunt daarmee opleidingsmedewerkers bij bedrijven en instellingen.
Het bedrijf wil twee maatschappelijke problemen oplossen: minder woon-werkverkeer en daardoor minder files en milieuvervuiling en de aanpak van langdurige werkloosheid onder vooral senioren en vluchtelingen.
IFrame

New Energy Systems
New Energy Systems is gespecialiseerd in duurzame energiesystemen voor woningen en bedrijfspanden, zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Al deze producten dragen bij aan een duurzamere wereld, door het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren of zelfs volledig te stoppen.
De focus ligt zeer nadrukkelijk op kwaliteit van de systemen en niet op kwantiteit.
IFrame

Weelec
Weelec is een maatschappelijk verantwoorde verwerker van elektronisch afval. Het verwerkingsproces bestaat ten eerste uit handmatige demontage door de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gevolgd door een hightech machinaal proces.
Hierdoor herwint Weelec extreem schone grondstoffen (circulaire economie) op een sociale manier.
IFrame

De MKB L1mburg Prijs is een initiatief van MKB Limburg in samenwerking met L1. Het is de opvolger van de Innovatieprijs, die tien jaar lang heeft bestaan.

De prijs werd uitgereikt in Buitenplaats Vaeshartelt in Maastricht door oud-burgemeester en tegenwoordig ondernemer Gerd Leers.