Provincie: 4,7 miljoen voor de restauratie van monumenten

De Provincie Limburg heeft EUR 4,7 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor het restaureren van kastelen, kloosters, molens en industrieel erfgoed. Belangrijkste doel is het inlopen van restauratieachterstanden. De subsidiepot is niet bedoeld voor woningen en kerken.

Om wat meer vaart te maken met de restauratie van grote monumenten heeft de Provincie Limburg een nieuwe zogenoemde Tenderregeling Restauratie Monumenten vastgesteld. De regeling zal worden uitgevoerd in vier tranches. De eerste tranche loopt van 22 april tot en met 22 augustus 2016. Monumenteigenaren met restauratieplannen kunnen hun aanvraag in die periode indienen. Het gaat uitdrukkelijk om de grotere monumenten. Voor de restauratie van monumentale woningen en gebedshuizen zijn andere (subsidie)regelingen beschikbaar.

Punten

Voor elk project kan een maximale subsidie van EUR 500.000 aangevraagd worden. Het geld moet in eerste instantie gebruikt worden om het monument in een goede staat van onderhoud terug te brengen en waar mogelijk te verduurzamen. Verder moet het monument een functie krijgen en niet leeg komen te staan. Om de kans op subsidie te verhogen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, uitgewerkt in een puntentabel. Punten worden toegekend voor de inzet van vrijwilligers. Ook wordt onder andere gekeken of de restauratie bijdraagt aan de leefbaarheid op het platteland en het realiseren van natuurdoeleinden, de openbare toegankelijkheid en het terugdringen van het energieverbruik.

Uitstraling

Monumenteigenaren die snel willen beginnen met restaureren, moeten dus voor 23 augustus hun aanvraag hebben ingediend. Daarna wordt bepaald hoe de drie volgende tranches tot en met 2019 worden ingevuld. "We willen de restauratieachterstand terugbrengen", zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck, onder meer verantwoordelijk voor monumentenbeleid. "Monumenten in goede staat en met een functie waarmee ook voor de lange termijn het behoud is veilig gesteld, hebben ook een goede uitstraling op het omliggende gebied. In deze regeling is het niet verplicht dat ook de gemeenten een bijdrage leveren. We denken zo eigenaren te prikkelen om sneller met plannen te komen."