Stresstest hypotheekuitspraak van Klaas Knot DNB roept vraagtekens op


HILLEGOM, 20160419 -- Klaas Knot president DNB pleitte in de 2e Kamer tijdens het ECB - debat op 13 april 2016 voor een stresstest voor startende hypotheek aanvragers van wegen de lage hypotheekrente voor het aankopen van een woning. Klaas Knot vindt dat iedereen die nu met de lage hypotheekrente (2%) een woning aankoopt eerst een stresstest moet doen die gebaseerd wordt op een hypotheekrente van 5% per jaar na de rentevaste periode. Zijn stelling is gebaseerd op het feit dat in de toekomst de hypotheekrente wellicht kan stijgen naar 5% over de hypotheekschuld, waardoor hypotheekkredietvragers na de rentevaste periode in betalingproblemen kunnen komen.

Helaas wordt de stelling van de DNB president niet ondersteund door:
  • Annuïteitsleningen zijn verplicht gesteld bij nieuwe hypotheken.
  • De maximale leennorm wordt beperkt door het vastgesteld jaarinkomen.
  • Juist de lage hypotheekrente zorgt ervoor dat het aflossingsdeel van de hypotheek in de annuïteit groot wordt, wat zichtbaar is gemaakt bij de rente 0%. (Zie blauwe tabel hieronder).
  • Door het grote aflossingsdeel zal na de rentevaste periode de maandelijkse betalingsverplichting niet noemenswaardig worden verhoogd, omdat de restantschuld na een periode van 10 jaar al flink geslonken zal zijn.
De bovenstaande punten maken een stresstest zoals die door Klaas Knot is voorgesteld, overbodig. Conclusie: De stresstest van Klaas Knot is ongefundeerd, niet met cijfers onderbouwd en daarom overbodig.

De VDAB (Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer) is opgericht 4 november 1994 als belangenvereniging voor het ondersteunen van  theoretische- en praktische opleidingstrajecten voor docenten binnen de sector Bank- en Verzekeringswezen voor het mbo- en hbo. 

De VDAB heeft zelf initiatieven genomen voor het her- en bijscholen van docenten in het uitvoeringskader van de WET - BIO door het oprichten  van de Stichting VDAB – Talent en door het stimuleren van docenten met een jaarlijkse uitreiking van de VDAB – Bokaal.

Tabel vindbaar op http://www.vdab-talent.nl/Rente/Stresstest_hypotheek_uitspraak_Klaas_Knot_DNB_roep_vraagtekens_op.pdf


Berekeningsoftware   
VDAB-Nieuws   
Docentencongres  Pensioen Inlegfactor 
Pensioenpremie 
Pensioensoftware  
De Financiële Begrippenlijst
A2Geld