Eikenprocessierups wordt preventief bestreden - gemeente Heerde


In de komende weken wordt de eikenprocessierups preventief bestreden. Dit gebeurt door kleine aaltjes, nematoden, op de eikenbomen te spuiten. Dit is een biologische en natuurvriendelijke manier om de rupsen te bestrijden.

Dat is nodig, omdat de brandharen van de eikenprocessierups gevaar opleveren voor de gezondheid van mensen en dieren. De bestrijding gebeurt door Kuppen boomverzorging in opdracht van de gemeente Heerde.

Uitvoering in de avond en `s nachts

Het werk gebeurt vooral 's avonds en 's nachts. Dit is nodig, omdat nematoden niet tegen UV-licht kunnen. De nematoden worden over de hele kroon van de eikenboom gespoten. Ze infecteren de rups, waardoor die sterft. Door het preventieve spuiten wordt gemiddeld negentig procent van de plaag
gereduceerd.

Na ongeveer twee weken wordt een tweede bestrijdingsronde uitgevoerd.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Hij komt voor in de maanden april tot en met juli in eikenbomen in een groot deel van Nederland.

Eikenbomen met eikenprocessierupsen kunt u herkennen aan de nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. De brandharen van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier, zoals jeuk, huiduitslag en
geirriteerde ogen of luchtwegen.