Proef mix winkels en horeca


Proef mix winkels en horeca /

20 april 2016 - Shoppen is leuk, maar je moet er wel wat te drinken bij hebben. Of: dat bijzondere glas waar je uit drinkt, dat zou je wel willen kopen. Er komt een proef om winkel en horeca te mengen. Delft zoekt deelnemers.

mengen winkel horeca 460

De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderzoekt of winkeliers straks hun klanten ook een drankje kunnen aanbieden. En andersom: of horecazaken straks naast hun spijs en drank, ook winkelproducten kunnen verkopen. Nu is dit nog bij wet verboden. Delft sluit aan bij deze proef.
Zestien ondernemers kunnen aan deze proef deelnemen. De gemeente voert deze proef uit in nauwe samenwerking met Stichting Centrum Management Delft (SCMD). De proef heeft een looptijd van twaalf maanden; van 1 mei 2016 tot en met 30 april 2017.

Wens

In diverse gemeenten waaronder Delft, blijkt bij verschillende ondernemers de wens te leven, om in een winkel ook iets te drinken of te eten te kunnen aanbieden. Of in een horeca- gelegenheid iets te kunnen verkopen. Daarmee wordt de winkel of horecagelegenheid aantrekkelijker, is de gedachte.
"Omdat ze op deze manier beter kunnen inspelen op de veranderende behoeften van de consument, leeft deze wens bij een groot aantal ondernemers in de Delftse binnenstad", aldus Tom De Weerdt, binnenstadmanager SCMD.

Drank- en Horecawet

De bestaande regels van de Drank- en Horecawet (DHW) laten dit echter maar beperkt toe. Gemeenten hebben daarom een aantal praktische knelpunten rond de uitvoering van de Drank- en Horecawet (DHW) voorgelegd aan de VNG, met het verzoek onderzoek te doen naar oplossingen die aansluiten op de
huidige praktijk. VNG wil met deze proef `menging winkels en horeca' antwoord krijgen op de vraag in hoeverre het, met het oog op de DHW, mogelijk is bepaalde mengvormen van horeca en detailhandel toe te staan.

Inspelen op ontwikkelingen

Burgemeester Bas Verkerk: "Met de proef willen we nagaan of de belangen van ondernemers en klanten worden gediend als horeca en detailhandel tijdelijk meer ruimte krijgen om op maatschappelijk verantwoorde wijze in te spelen op deze ontwikkelingen. Dan kunnen we ook zien of er geen ongewenste
neveneffecten optreden. Want het tegengaan van nadelige gevolgen van alcoholgebruik, met name bij jongeren, blijft prioriteit. Nix18 blijft gelden." De uitkomsten van dit onderzoek worden meegenomen bij de evaluatie van de DHW eind 2017.

Deelnemen?

Ondernemers in de binnenstad die willen deelnemen aan deze proef kunnen zich melden bij Tom De Weerdt van het SCMD, e-mail t.deweerdt@scmdelft.nl. Er zijn verschillende voorwaarden verbonden aan het meedoen aan deze proef - het schenken van maximaal twee alcoholhoudende drankjes aan een klant
is er een van.